ARİS NALCI / DEMOKRAT HABER / VAN

Depremin 7. gününde haber alınamayan ve depremin merkez üssünden uzaktaki köylerden de yaralı ve enkaz haberleri gelmeye başladı.

Merkez’den sadece 15 dakika uzaklıktaki Venk Köyü (Şimdiki adıyla Yedi Kilise veya Yukarı Bakraçlı) de depremde zarar gören mevkiler arasında.

Ermenistan ve diasporadan her yıl kafileler halinde köye kiliseyi görmeye gelen turistlerin uğrak yeri olan Varaka Vank Kilisesi de 7.2’lik depremde yıkılan yapılar arasında.

Van’daki ikinci günümüzde çevre köylere yaptığımız keşif gezilerini Venk Köyü ile sürdürüyorum. Venk Köyü Kilisesinin bekçisi Mehmet Çoban köydeki yapıların hepsinin hasarlı olduğunu söylüyor. Yapıların çoğunun dış sıvalarında çatlaklar bulunuyor, ancak evlerin içerisine girdiğinizde yeni briketlerle yapılmış olan duvarların tamamen ayrıldığını görüyorsunuz.

65 haneli köyün nüfusu 500’ün üzerinde. Depremin ardından herkes sokakta kurduğu brandaların içerisinde yaşam mücadelesi veriyor. Evlere sadece gündüzleri battaniye ve diğer eşyaları almak için giriyorlar. Köye hasar tespit için depremin 3. günü gelinmiş. Ardından da her gün saat 12’de köye ekmek ve su yardımı kamyonlarla ulaştırılmaya başlanmış. Hasar tespit çalışmaları için ikinci kez geleceklerini söyleyen devlet yetkilileri depremin 7. gününde halen köye tekrar gelmiş değiller.

Köye Kızılay 15 çadır ve 10 konteyner göndermiş. 500 nüfuslu köyde bu çadır ve konteynerlerin yeterli olmadığını söylemek mümkün.

Köylülerden Barış oldukça mütevazı bir şekilde dile getiriyor şikayetlerini: “Biz kendi brandalarımızı yaptık. Sadece birkaç battaniye ve elektrikli ısıtıcılarla şu anda hayatımızı sürdürebiliriz gibime geliyor. Ancak uzun vadede evlerimizi yeniden yapmak için devletin yardımını bekleyeceğiz”

VARAKA VANK İÇİN UYARMIŞTIK

Köydeki eski bir manastır olan Varaka Vank Kilisesi için yıllardır bölgeye yaptığım ziyaretlerde öne doğru yatık duran kolonun yıkılma tehlikesi konusunda uyarılar ve haberler yapmıştık. Anıtlar Kurulu’nun kiliseye sahip çıkması için birçok başvuru yapan köylüler de uyarılarını dile getirmişti.

Son depremle kilisenin önündeki ikisi zaten önceden hasarlı gözüken üç kolonun da yıkığını tespit ettik. Ayrıca içeride bulunan kilisenin kümbetindeki taşların da neredeyse tamamı yere inmiş durumda. Kilisenin doğu tarafında ayrı bir yapı olarak bulunan bir diğer yarım apsis yapısının da yarım kalan tavanındaki taşlar köydeki binaların üstüne düşmüş. Kilisenin hemen yapışığında yapılan ve köylünün yerinin değiştirilmesi için başvuruda bulunduğu yeni camide ise kolonlar üstüne düşmesine rağmen herhangi bir hasar bulunmuyor.

AHTAMAR KİLİSESİ

Bu arada, Ahtamar Surp Haç Kilisesi’nin de kubbesi çatlamış. Van’da bulunan diğer tarihi anıtların durumunun tesbiti yönünde çalışma başlatıldığı söyleniyor...

Ahtamar Kilisesi’nde incelemelerde bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne ait bir ekip, kilisenin kubbesinde küçük çaplı çatlak belirlerken, bazı cam ve seramiklerin kırıldığını tespit etti.

Yetkililer, çatlağın onarımının kısa sürede yapılabileceğini kaydederken, kırılan cam ve seramiklerin de restore edilebileceğini ifade ediyor.