İki gündür Van’dan yoğun bir çadır talebi var. İnsanlar bütün iletişim araçlarıyla sokaklarda kaldıklarını, havaların soğuduğunu, acil çadır ihtiyaçları olduğunu iletiyorlar.

Yetkililer ise sürekli bu taleplerin doğru olmadığını, tüm ihtiyaçların karşılandığını iddia ettiler.

Her isteği, her öneriyi, her uyarıyı kötü niyetli ve hükümeti yıpratmaya yönelik bir girişim olarak algılamaya başlayan hükümet insanların ‘çadır istiyoruz’ çığlıklarına da aldırış etmedi. Çadır alabilmek için insanların yaşadıkları gerilimleri görmezlikten geldi.

Ancak dün Beşir Atalay da büyük bir çadır açığı olduğunu itiraf etmek zorunda kaldı.

İlk andan itibaren dünyadan gelen dayanışma önerilerini geri çeviren hükümet şimdi 30’dan fazla ülkeden yardım talebinde bulundu.

Türkiye, Van’daki depremde bölgenin yeniden inşa safhası için kendisine daha önce yardım teklifinde bulunan tüm ülkelerden dış yardım kabul etmeye hazır olduğunu ilgili ülkelere bildirdi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) arama-kurtarma aşamasını izleyecek olan yeniden inşa safhasında yurtdışından çadır, prefabrik konut ve barınma konteynerlerine ihtiyaç duyulacağını Dışişleri Bakanlığına bildirdi.

Bakanlık da bu bilgi kendisine intikal eder etmez, Türkiye’ye daha önce yardım önerisinde bulunmuş tüm ülkeler ve uluslararası kuruluşlar nezdindeki temsilciliklerine söz konusu kalemlerden oluşan dış yardımı kabul etmeye hazır olunduğunun ilgili ülke makamlarına bildirilmesi talimatı gönderdi.

Kaynaklar, bu aşamada yabancı ülkelerden ve uluslararası kuruluşlardan bilgi beklenmekte olduğunu da kaydettiler.