Denizli'de, 2 Kasım günü, Pamukkale Üniversitesi'ndeki öğrenciler, açlık grevindeki tutukluların eylemine dikkat çekmek için yürüyüş düzenlemişti. Polisler, öğrencilerin eylemine müdahale etmiş, 100'e yakın öğrenci gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alının öğrencilerden 58’i emniyete götürüldükten sonra, 33 kişiden 3’ü savcılık ifadelerinden sonra serbest bırakılırken, Denizli 1’inci sulh Ceza Mahkemesine çıkarılan 30 kişi ise mahkeme kararı ile serbest bırakılmıştı.

MAHKEMENİN İTİRAZININ ARDINDAN ÖĞRENCİLER TUTUKLANDI

Denizli Cumhuriyet Savcılığı'nın Denizli 6’ncı Asliye Ceza Mahkemesine yaptığı itiraz bugün mahkeme tarafından haklı görüldü. Mahkemenin bu kararı ardından 30 öğrenci sabah saatlerinde evlerine yapılan operasyonlar neticesinde yeniden gözaltına alınarak tutuklandılar.

ÖĞRENCİLERİN AVUKATI: BU KARAR HUKUK SKANDALI

Konuyla ilgili bir açıklama yapan tutuklu öğrencilerin avukatı Ahmet Turhan, alınan kararı hukuk skandalı olarak değerlendirdi. Öğrencilerin muhalif hareketlere katılmalarının önüne geçmek ve muhalif görüşlere gözdağı vermek amaçlı bir karar alındığını belirten Avukat Ahmet Turhan, “Sınavlar öncesinde böylesi bir tutuklamanın yaşanması manidardır.

İlk mahkeme yerinde ve hukuka uygun bir karar vererek 30 öğrenciyi serbest bıraktı. Ancak savcılık tarafından yapılan itiraz neticesinde olmayan suç isnatları nedeniyle 30 öğrencinin tutuklama kararı alınmıştır. Bu bir hukuk skandalıdır. Karar hukuktan uzak olması bir yana tamamen siyasidir. Tutuklanmayı gerektirecek bir delil ve şüphe yok. Basın açıklaması bile teşebbüs aşamasında kalıyor. Güvenlik güçlerinin sert bir müdahalesi var ve dağıtılıyor. Alınan ilk karar hukuki ancak itiraz sonucu şekillenen karar öğrencilerin sınav döneminde mağdur edilmelerini amaçlanıyor.”dedi.

Gözaltına alınan 30 öğrencinin isimleri şöyle:

Ceylan Taş, Damla Nalçakan, Gökhan Öner, Okan Karakuş, Engin Aydın, Şafak Güncü, Semra Gönenç, Ergin Açar, Büşra Özer, Savaş Avcı, Tuğba Tekin, Husret Özcanan, Mehmet Göçmen, Neslihan Altun, Caner oğuz, Erkin Selanik, Şinasi Uçkan, cihan Bahadır, Behzat Işık, Vedat Dara, Mehmet Bartan, Davut Abi, Cevdet Can Yapalı, Esat doğaner, Saim Kom, Alaattin Çoltu, Nupel Ermiş, Melek Yeter, Servan Abdusselamoğlu ve Ulaş Heval Gevez. (anf)