Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan mezarları başında anıldı. Her yaştan binlerce insan her yıl olduğu gibi bu yıl da Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı ölümlerinin yıldönümünde Karşıyaka’daki mezarları başında anmalar gerçekleştirdi. Bugün ilk defa bir CHP Genel Başkanı da Deniz Gezmiş’in mezarını ziyaret etti, karanfiller bıraktı. İstanbul’da Dolmabahçe’de ve Kadıköy’de de Denizler’i anma etkinlikleri düzenlendi.

6 Mayıs 1972’de idam edilen dönemin 3 öğrenci lideri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilişlerinin kırkıncı yılında Ankara’daki mezarında anma için toplanan büyük kalabalıkta birçok aydın, yazar ve siyasetçi de vardı.

 

Anmada Denizlerin avukatı ve yoldaşı Halit Çelenk de unutulmadı. Halit Çelenk’in eşi Şekibe Çelenk, Kızı Serpil Güvenç ve Denizlerin arkadaşı Aydın Çubukçu da mezarlıktaki anmadaydı. Serpil Güvenç yaptığı konuşmada Denizlerin idamından tüm sağcı iktidarların ve taraftarlarının sorumlu olduğunu ve onların tüm sosyalistleri yok etmek niyetinde olduklarını vurguladı.

 

Anmaya birçok siyasi parti ve kitle örgütü katılırken idam edilen üç devrimcinin mezarlarına karanfiller bırakıldı.

 

Mehmet Bilber / Demokrat Haber Ankara