Yaşamlarını bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesine adayan, sosyalizme ve Türk ve Kürt halklarının kardeşliğine inançlarını idam sehpalarında haykıran 68 Hareketinin önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı ölümlerinin 40. Yıldönümünde Stockholm’de Türk Sanat ve Kültür Derneği, İsveç Alevi Federasyonu, İsveç-Türkiyeliler Dayanışma ve Kültür Derneği  tarafından düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

 

‘Savaşsız ve sömürüsüz bir Dünya’ sloganıyla düzenlenen anmaya ilgi yoğun oldu. Anma etkinliğine, aynı anda Stockholm’de bir dizi temaslarda bulunan BDP Eş Başkanı Gülten Kışanak da sürpriz misafir olarak katıldı.

 

ABF salonunda Pazar günü saat 12:30’da gerçekleştirilen anma etkinliği, Denizlerin şahsında tüm demokrasi ve sosyalizm  mücadelesinde kaybedilenler için yapılan saygı duruşu ile başladı.

 

Ardından BDP Eş Başkanı Gülten Kışanak bir konuşma gerçekleştirdi. Kışanak "Deniz ve arkadaşlarının, Mahirlerin savunduğu değerleri bugün Kürtler taşıyor ve taşımaya da devam edecek. Kürt hareketinin yenilgiye uğramamasının sebebi bu mücadelenin temellerini Denizler gibi yiğit devrimcilerin atmış olmasıdır" şeklinde konuştu.

 

Daha sonra anma programı duyurusu yapılan akış içerisinde ve aynı zamanda anmanın misafir konuşmacısı Nazım Alpman’ın Denizler için hazırladığı “Politik Baharın Gençleri” isimli belgesel film izlendi. Sonrasında yapılan konuşmalar ve Cemile Gültekin-Hasan Cengiz'in müzik dinletisiyle anma coşkulu bir şekilde son buldu.

 

İbrahim Kenar / Demokrat Haber Stockholm