İzmit- Karamürsel arasında sefer yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne ait 'Kartepe' adlı deniz otobüsü içindeki 4 mürettebat ve 5'i kadın 18 yolcuyla birlikte bu akşam PKK'li olduğunu söyleyen silahlı kişi ya da kişiler tarafından bomba tehdidiyle kaçırıldı. 'Kartepe' adı deniz otobüsü saat 17.45'te İzmit İskelesi'nden ayrıldıktan bir süre sonra henüz kimliği belirlenemeyen silahlı bir kişi kaptan köşküne çıktı. Kaptanı silahlı tehdit eden ve "5 kişiyiz üzerimizde bomba var" diyerek gemiyi ele geçiren eylemci, rotayı Yalova yönüne çevirmesini istedi.

Olayı gören kaptan yardımcısı yetkilileri arayıp deniz otobüsünün silahlı kişi tarafından kaçırıldığını söyledi. Sahil Güvenlik ve Deniz Polisi alarma geçerken, denizde takip başladı.

HEDEF İMRALI MI?

27 Temmuz'dan bu yana, yani 108 gündür Abdullah Öcalan ile avukatları görüştürülmüyor. Avukatları en son 11 Kasım cuma günü görüşmek için yaptıkları başvurudan da olumsuz yanıt aldılar. Avukatlara olumsuz yanıt geldi ama gelişmelere bakılırsa ‘korsanlar’ İmralı’ya deniz otobüsü kaldırdı.

108 gündür Öcalan’ın avukatlarının bütün başvuruları "Koster bozuk", "Hava muhalefeti" ve "Personel faaliyeti yok" gerekçeleri ile reddediliyordu. En son Bursa Cumhuriyet Savcılığı başvuruyu "hava ve koster bozuk" gerekçesiyle reddetmişti.

Eylemin bu nedenle yapılmış olabileceği konuşuluyor.

YAKIT VE YİYECEK TALEBİNDE BULUNDULAR

'Kartepe' deniz otobüsünü kaçıran ve Marmara denizinde daireler çizdiren korsanlar, yakıt ve yiyecek talebinde bulundu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Selimpaşa'nın 4-5 mil açıklarında bulunduğunu belirttiği gemiden yakıt ve yiyecek talebinde bulunulduğunu belirterek, "Geminin yakıtı bitmek üzere. Yakıt ve yiyecek talebinde bulunuldu. Ayrıca gemide meydana gelen makina arızası için gerekli aletleri istediler. Konu değerlendiriliyor. Şu anda bizim için önde olan yolcuların güvenliği. Elimizde net olmayan bilgilere göre, gemide 19 kişi var. Şu anda kaptanla irtibat kuruyoruz" dedi.

Yalova yönüne giderken yön değiştirip adalar yakınından Ambarlı açıklarına gelen deniz otobüsünün, uydudan takibi önlemek için GPRS cihazını söktüren eylemciler, saat 22.00 sıralarında Silivri açıklarına gelindiğinde rotayı güneye çevirdi. Bulunduğu bölgede sürekli daire çizen deniz otobüsünün sahile yaklaştırılmayacağını belirten güvenlik yetkilileri, gerekirse deniz ortasında müdahale etmek için her türlü hazırlığı yaptı.

KIYI ŞERİDİNDE HAREKETLİLİK SÜRÜYOR


Deniz otobüsünün rotasını Marmara Denizi’nin batısına çevirmesinin ardından İstanbul sahil şeridinde hareketlilik yaşanıyor. Polis ekipleri Anadolu Yakası’ndaki iskelelerin yanı sıra Avcılar İDO İskelesi, Bakırköy İDO İskelesi ve Zeyport Limanı ile sahil şeridi boyunca çeşitli noktalarda bekleyişini sürdürüyor. Kocaeli'den bu akşam saatlerinde kaçırılan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne ait Kartepe isimli deniz otobüsünün Yalova'ya yönlenmesi üzerine Yalova Polisi hareketli saatler yaşadı. Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Deniz Şubesi bünyesindeki "Polis-1 Yalova" adındaki özel bot ve zodyaklara binen yaklaşık 25 polis, çelik yeleklerini giyip silahlarını alarak feribotu kontrol altında tutmak üzere denize açıldı. Yalova polisi, deniz otobüsünün kaçırılmasından sonra sahildeki resmi ve sivil ekip sayısını da artırdı.

DONANMA DA ALARMDA

’Kartepe’ adlı deniz otobüsü, kontrollü bir şekilde İzmit Körfezi’nden çıkış yapıp Marmara Denizi açıklarında Adalar yakınlarında dolaşırken, Donanma Komutanlığı’nın da bulunduğu Gölcük Deniz Üssü’nde alarma geçildi. İçinde SAS komandolarının bulunduğu 3 Sahil Güvenlik botu hemen açılıp gemiyi takibe aldı. Donanma Komutanlığı’nın güvenlik sahası boyunca Sahil Güvenlik ve hücumbotlar önlem aldı. Bir askeri helikopter de havadan takip başlatırken, askeri müdahalenin son seçenek olarak düşünüldüğü kaydedildi. Ayrıca körfez boyunca sıralanan başta TÜPRAŞ olmak üzere parlayıcı ve patlayıcı depolama tesisi bulunan kuruluşlarda da alarma geçildi.

’Kartepe’ deniz otobüsünün kaptanı ile kurulan telefon temasının ardından açıklama yapan Kocaeli Valisi Ercan Topaca, ilk anda sayıları 5 olarak bildirilen gemiyi kaçıranlarının sayısının 1 kişi, personel sayısının 5, yolcu sayısının ile 17 olduğunu söyledi. Ancak bu bilgileri, kaptana gemiyi kaçıran kişi veya kişilerin söylettiği, ayrıntılı konuşamadığı da öğrenildi.

YAKINLARI ENDİŞELİ

Bu arada yakınları deniz otobüsünde olan vatandaşlar da Gölcük ve Karamürel ilçelerindeki iskelelere giderek bilgi almaya çalıştı. Karamürsel iskelesinde de sağlık ekipleri, olası gelişmelere karşı önlem aldı. Kaçırılan ’Kartepe’ deniz otobüsünün Abdullah Öcalan’ın hükümlü olarak bulunduğu İmralı’ya gitme ihtimaline karşı adada da geniş güvenlik önlemleri alındı. 5 mil yanaşma yasağı bulunan ve alarma geçirilen İmralı Adası çevresinde hücumbotların hazır bir şekilde beklediği öğrenildi. Gelişmelerin yakından takip edildiği İmralı Adası’nda, aralarında SAS komandolarının da bulunduğu yaklaşık bin asker görev yapıyor. İmralı Adası’nda cezaevi ve hizmet binalarının bulunduğu alan elektronik tel örgülerle çevrili.

KAÇIRILAN GEMİ SELİMPAŞA AÇIKLARINDA DEMİRLEDİ

HPG'li olduğu belirtilen kişiler tarafından kaçırıldığı iddia edilen İzmit- Karamürsel seferi yapan Kartepe adlı deniz otobüsü Selimpaşa açıklarında yaklaşık 230 metre mesafede demir attı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Sahil Güvenlik Komutanlığı ve İstanbul polisinin, İçişleri Bakanlığı'nın koordinasyonunda bu olayı takip ediyorlar. Bakanlığımız, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü de bu operasyona destek veriyor. Ben de arkadaşların yaptığı açıklamaları takip ettim. Yolcu sayısı, mürettebat sayısı, terörist sayısı konusunda muhtelif rakamlar var. Kesin rakam vermemiz mümkün değil. Teröristlerin 1 olduğunu, 4 olduğunu söyleyen var. Yolcuların sağlıkları konusunda herhangi anormal bir durum yok. 18 yolcudan 5'i kadın" dedi. Gemiyi kaçıran eylemcilerin taleplerinin yakıt ve yiyecek olduğunu belirten Yıldırım, "Bomba ya da patlayıcı bilgisi net değil. Bütün ihtimaller değerlendirecek. İçişleri Bakanımız olayın başında. Geminin yakıtı bitmiş, denize demirlemiş durumda" diye konuştu.