Hatay Valiliği bugün Antakya Demokrasi Güçleri tarafından düzenlenecek ‘Ortadoğu’da ve Suriye’de Emperyalist Müdahaleye Son!’ mitingine yasaklama kararı çıkardı.

 

Suriye’de demokrasi olmadığı gerekçesiyle bu ülkeye askeri müdahale için gayret gösterdiği ve Suriye muhaliflerini yönlendirdiği suçlamalarına maruz kalan Türkiye’nin yasal bir mitinge izin güvenlik gerekçesi ile izin vermemesi tepki çekti.

 

Miting düzenleyicileri, çalışmalar sırasında Hatay halkının yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını ve öneminden kaynaklı mitingin her koşulda yapılmasının gerekli olduğunu söylediler. Suriye’de demokrasinin halkın kendi iradesiyle gelişebileceğini belirten Antakya Demokrasi Güçleri başka ülkelerin Suriye’ye müdahalesinin tehlikelerine dikkat çektiler.

 

İHD TEPKİ GÖSTEDİ

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hatay şubesi Başkanı Mithat Can mitinge Hatay valiliği tarafından önce izin verilmesine sonra da yasaklanmasına sert tepki gösterdi. Can İHD Binasında düzenlediği basın toplantısında Ortadoğu ve Suriye’de devam eden emperyalist işgallere karşı çıkmaya devam edeceklerini belirterek “Suriye’nin geleceğini sadece Suriye’de yaşayan halkların belirlemesi gerekir dedi.

 

İHD Hatay Şube Başkanı Mithat Can açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

 

“Yaşadığımız coğrafya çok kritik dönüşümlerin eşiğinde. Ortadoğu’dan yükseltilen savaş çığlıkları ile her an komşumuz Suriye ile ülkemiz ve kentimiz yangın yerine dönebilir.

 

Yaşamına, geleceğine, onuruna sahip çıkanların bu gidişe karşı seslerini birleştirerek dur demesi gerektiği günlerdeyiz.

 

Biz insan hakları savunucuları savaşların, halklara ölüm, acı, kan, gözyaşı ve yıkım getireceğini yüksek sesle söylüyoruz. Savaşın kazanını olmaz halklar hep kaybeder.

 

Biz insan hakları savunucuları olarak;

 

Suriye’ye yapılması planlanan Emperyalist işgale karşı olduğumuzu yüksek sesle söylüyor ve Suriye’nin geleceğinin Suriye halkı tarafından belirlenmesi gerektiğini ısrarla belirtiyoruz. Türkiye‘nin de Suriye’ye müdahalede bulunmasını isteyen emperyalist güçlerle birlikte davranmasını istemiyoruz. Suriye’de demokrasinin de Suriye halklarının özgürlük ve demokrasi mücadelesi ile kurulacağını belirtiyoruz.

 

Bu düşüncelerimizi ifade edebilmek ve yüksek sesle haykırmak için tüm Hatay halkının katılımı ile savaşa karşı barışı savunabilmek için ‘Ortadoğu’da ve Suriye’de Emperyalist Müdahaleye Son!’ sloganı ile miting yapma isteminde bulunduğumuz Hatay Valiliği mitingi yasakladı.

 

Anayasa ve uluslar arası sözleşmelerle güvence altına alınmış ve düşünceyi ifade etmemin en önemli araçlarından olan miting yapma isteğimizi yasaklanmasını protesto ediyor kınıyoruz. Bu yasakçı anlayış ve düşüncenin anti demokratik olduğunu ve demokrasi ile bağdaşmadığını hakların kullanımının engellenerek çiğnendiğini hatırlatıyoruz. Biz İHD Hatay Şubesi olarak her koşul ve ortamda bu yasakçı anlayışa karşı mücadele edeceğimizi ifade ediyoruz.

 

İnsana ve insan hayatına dair mutlak değerlerle çatışan, hiçbir değer dayatmasını kabul etmeyen, savaşçı çatışmacı militarist söylemleri hangi çıkar ya da kaygıya dayanılarak savunulursa savunulsun reddeden insan hakları savunucuları olarak SAVAŞA ve İŞGALA HAYIR diyoruz. Herkesi savaş ve işgale karşı mücadele etmeye çağırıyoruz.

 

Biz insan hakları savunucuları olarak kendi ülkemizde ve dünyada savaşların ve sömürünün olmadığı bir dünya için mücadele etmeye devam edeceğimizi belirtirken, savaş ve işgale hayır, yaşasın halkların kardeşliği diyoruz”.