Erdoğan'ın yeni kabinesi konusunda kulislerde birçok isim dillendiriliyor. Hatip Dicle'nin milletvekili olmasını önleyen kararla birlikte siyasi kaos tartışmaları sürerken, demokratik açılım sürecini yönetecek isim daha da önem kazandı.

BAŞBAKAN Erdoğan'ın yeni Bakanlar Kurulu'nda kimlere yer verip vermeyeceği şu sıralara siyasetin ve kulislerin en önemli konusu. Erdoğan'ın daha seçim öncesinden listesini oluşturduğu, kimin nereye geleceğini çoktan planladığı vurgulanıyor.

ERGÜN'E ÖNEMLİ GÖREV

Akşam'ın haberine göre devlete karşı işlenen suçlara af önerisini gündeme getirerek, büyük tartışma yaratan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün demokratik açılım sürecini yönetebileceği dile getiriliyor. Kürt politikalarıyla ilgili önemli isimlerden biri olan Adana Milletvekili Ömer Çelik'in de bu görev için uygun olduğu yorumları yapılıyor. Uzun süre Başbakan'ın beyin takımında yer alan, Başdanışmanı Yalçın Akdoğan'ın kabinede yer bulacağı, İçişleri veya Adalet Bakanlığı'na getirilebileceği öne sürülüyor. 

AKDOĞAN'A BAKANLIK

Seçim öncesinde Adalet Bakanı olan Sadullah Ergin'in İçişleri Bakanlığı'na kaydırılabileceği veya uzun süre Başbakan'ın başdanışmanlığını yaptıktan sonra milletvekili seçilen Yalçın Akdoğan'ın bu göreve getirilip getirilmeyeceği de tartışılıyor. Akdoğan'ın ismi Başbakan Yardımcılığı için de geçiyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ve AB müzakerelerinden sorumlu Egemen Bağış'ın görevlerini sürdüreceklerine kesin gözüyle bakılıyor. 

ÇİÇEK Mİ, ÇUBUK MU?

TBMM Başkanlığı için ise ibre Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu arasında gidip geliyor. Erdoğan'ın Çubukçu'yu Başbakan Yardımcılığı görevine getirebileceği de AKP çevrelerinde dillendirilirken Devlet Bakanı Hayati Yazıcı da bu koltuk için ismi geçen bakanlardan. 

GÜNAY MI, TÜREL Mİ?

Ertuğrul Günay'ın Kültür ve Turizm Bakanlığı görevine devam edip etmeyeceği merakla bekleniyor. Başbakan'ın güvendiği isimlerden Antalya eski Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in de bu görev için güçlü bir aday olduğu belirtiliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın değiştirilebileceği de kulislerdeki diğer iddialardan birini oluşturuyor. Bakanlar Kurulu'nun başarılı isimlerinden Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın görevlerine devam edip etmeyeceği bilinmiyor.

VATAN