CHP eski Milletvekili ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski yargıcı Rıza Türmen'in, çağrısıyla toplanan ‘Demokrasi İçin Birlik Girişimi'nin ilk toplantısı devam ediyor. 

Toplantıda konuşan Rıza Türmen, "Ayaklar altına alınan demokrasinin kaldırıp, tekrar filizlenmesini sağlamalıyız" dedi.

Cumhuriyet yazarı ve Can Dündar'ın eşi Dilek Dündar "Sözün bittiği yerdeyiz. Haydi bir şeyler yapalım" diye konuştu.

Demokrasiden yana, herkesin eşit ve çoğulcu bir anlayışla katıldığı, hiçbir partinin şemsiyesi altında olmayan yine bir umut ve güç odağı yaratmak için yola çıktıklarını belirten Demokrasi için Birlik Girişimi toplantısı bugün, İstanbul Şişli Kent Kültür Merkezi'nde yapılıyor.

Toplantıya Eski CHP, SHP, BDP, HDP vekillerinin yanı sıra sol, sosyalist parti genel başkanları, demokratik kitle örgütü ve sendikaların temsilcileri, Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, Can Dündar'ın eşi Dilek Dündar, Anayasa Hukuku Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Gazeteci Altan Öymen, eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen de katıldı.

Demokrasi için Birlik Girişimi'nin, 15 Temmuz Darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ile birlikte yaşanan hak ihlallerine karşı mücadele etmek için bir araya geldiği belirtildi.

RIZA TÜRMEN: BİZ SADECE DEMOKRASİYİ DEĞİL, İNSANI SAVUNUYORUZ

Toplantıda ilk sözü alan Rıza Türmen Demokrasi için Birlik Hareketi'nin hedeflerini anlattı.

Türmen şunları söyledi: "Ayaklar altına alınan demokrasinin kaldırıp tekrar filizlenmesini sağlamalıyız. Biz sadece demokrasiyi değil, insanı savunuyoruz. Barış eksenli siyaseti savunuyoruz. Demokrasi hareketi başlatmak, demokrasiyi savunmak için buradayız. Laiklik Demokrasinin harcıdır. Katılımcı ve çoğulcu demokrasiyi savunuyoruz. Türkiye'nin demokratik bir değişime ihtiyacı var. Barış, demokrasi ve özgürlüğe dayalı kollektif bir direniş anlayışına işaret ediyor.

ASLI ERDOĞAN VE NECMİYE ALPAY'DAN MEKTUP VAR

Toplantıda tutuklu yazarlar Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay'ın mektupları da okundu. Necmiye Alpay'ın mektubunda "Demokrasi İçin Birlik başlığı her şeyi anlatıyor. Emek verenlere sonsuz teşekkürler. Bütün kalbimizle yanınızdayız" ifadeleri yer aldı.

Aslı Erdoğan ise mektubunda "Devletin hakikati kendi tekelinde tutma isteğine karşı çıktığımız için buradayız. Herkese selamlar, en içten sevgiler" ifadelerine yer verdi.

ALTAN ÖYMEN: YÜZDEN 10 BARAJINDAN KURTULALIM

Rıza Türmen'in ardından kürsüye çıkan gazeteci Altan Öymen, "Yüzde 10 barajından kurtulalım. Tutuklamalardan kurtulalım" diye konuştu.

VELİ AĞBABA: TÜRKİYE BİRDEN BÜYÜKTÜR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise yaptığı konuşmada "Türkiye birden büyüktür dememiz ve bunu göstermemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

DİLEK DÜNDAR: SÖZÜN BİTTİĞİ YERDEYİZ, HADİ BİRŞEYLER YAPALIM

Daha sonra söz alarak kürsüye gelen Cumhuriyet yazarı Can Dündar'ın eşi Dilek Dündar "Sözün bittiği yerdeyiz. Haydi bir şeyler yapalım. Demokrasi için birlik oluşturmak için toplandık. Sizleri de bekleriz" dedi.

DENİZ TÜRKALİ: BU TOPLANTI IŞIK GİBİ DOĞDU İÇİME

Komünist şair Vedat Türkali'nin kızı, oyuncu Deniz Türkali "Bu toplantı çok uzun zamandan sonra bir ışık gibi doğdu içime" yorumunda bulundu.

(Kaynak: Cumhuriyet)