Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Şırnak Silopi’de askeri kışlaya yapılan saldırıda yaşamını yitiren Er Abdulhalit Araz’ın Van Özalp’ta yaşayan ailesiyle Rojava’da yaşamını yitiren Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) savaşçısı Fidan Yalçın’ın Edremit ilçesindeki ailesine taziye ziyaretinde bulundu.

Er Araz, Şırnak’ın Silopi ilçesi 172. Zırhlı Tugay Komutanlığı General Zeki Durnalık Kışlası’na 4 Ağustos günü yapılan saldırıda yaşamını yitirmişti.

‘BAŞKASININ YÜREĞİ YANMASIN’      

Demirtaş, Van Özalp’e bağlı Molatopuz Mahallesi’nde yaşayan Araz’ın ailesini ziyaret ederek başsağlığı dileğinde bulundu.

Taziyede baba Saim Araz, akan kanın durdurulmasını ve ülkeye barışın gelmesini istediklerini belirterek “Benim yüreğim yandı, başkasının yüreği yanmasın” dedi.

“Halkımızın tek isteği barıştır. Dünyanın en ağır yükü, içerisinde genç ölülerin olduğu tabutlardır. Bundan daha ağır bir yük yoktur” diyen Demirtaş’ın açıklamaları şöyle:

‘En değerli varlığını yitirenler barış diyor’

“Biz cenazelerimizi birbirinden ayıramayız. Biz Kürt’ün, Türk’ün cenazesi diye ayıramayız. Biz askerin, polisin, gerillanın cenazesi diye ayıramayız. Her ananın babanın yürek acısı aynıdır. Ateş düştüğü yeri yakıyor.

“Biz evlatlarımız arasına ayırım koyamayız. Şehit düşen asker de bizim kardeşimizdir, bu topraklarda defnettiğimiz bütün gençler bu halkın evlatlarıdır. Bu acıları durdurmanın tek yolu da barışta ısrarcı olmaktır.

“Biz bütün ailelerimize bu sözü vermişsek, bu sözün gereğini yerine getirmek için daha fazla çalışmak zorundayız. Çok şükür bu kadar büyük acıya rağmen ailelerimiz ısrarla barış olsun diyorlar. Bu çok kıymetli bir mesajdır. Herkesin bunu yüreğinde hissetmesi lazım. Benim yüreğim yandı, başkasının yüreği yanmasın, başkasının evladı gitmesin diyorsa bu bizim için bir talimattır.”

“Acılı bir baba barış diyebiliyorsa, halen utanmadan sıkılmadan kendi köşklerinden masalarından savaş isteyenler, artık bu ülkede bu kadar güçlü olmamalılar. Evladını feda edenler barış diyor, tuzu kuru olanlar savaş diyor. Bu savaştan en küçük zarar görmeyenler gece gündüz savaşı kışkırtıyor. Ama dünyanın en değerli varlığını yitirenler barış diyor.

“Bizim için esas almamız gereken budur. Biz siyasetçiler için emirdir, talimattır halkın barış talebi. Bizde Allah’ın izniyle el ele vereceğiz ve başaracağız. Bütün bu kaybettiğimiz evlatlarımıza layık olmanın tek yolu bu topraklarda huzuru sağlamaktır.

“Bizler inanırsak eğer, hükümetler de savaş isteyenler de barıştan kaçamazlar. Halk barış istiyor. Hükümetin özellikle bu savaş politikalarından vazgeçmesi gerekir, Kandil’in bu sesi duyması lazım. Barış çığlığını herkesin duyması lazım. Halkımız her yerde barışı sahiplenmeye hazırsa, inşallah kısa sürede de sonuç alacağız. Ben yürekten buna inanıyorum.

“Çok acı bir şey. Öleni geri getiremeyiz. Bu Allah’ın takdiridir. Ama başkalarının ölümünü durdurmaya insan oğlunun gücü yeter. Biz eğer yerimizde oturursak, gencecik çocuklar ölmeye devam ederse bu kader değildir. Bu bizim suçumuz hatamızdır. Uğraşacağız, çabalayacağız, didineceğiz ve başaracağız.”

YPJ’Lİ AİLESİNE ZİYARET

Aras ailesine yaptığı ziyaretin ardından Demirtaş, YPJ savaşçısı Fidan Yalçın’ın Edremit ilçesindeki aile evine giderek, taziye ziyaretinde bulundu.

Demirtaş, burada yaptığı konuşmada barış dileklerini yineleyerek, acı çeken halkların artık savaş istemediğini söyledi.

Yalçın Ailesi üyeleri de Demirtaş’tan akan kanın durması ve müzakerelerin yeniden başlamasını istedi.

Yapılan ziyaretin ardından Demirtaş aile evinden ayrıldı. (imc tv)