Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yaptığı “sivil cuma namazı” çağrısına Diyarbakır'da binlerce kişi katıldı. Sümer Park’ta namazı kıldıran HDP milletvekili Nimetullah Erdoğmuş vaaz’da Hudeybiye Barış Anlaşma’sını anlattı. Barışın önemine vurgu yapan Erdoğmuş barış çağrısını yineledi. 


Kılınan sivil cuma namazının ardından İstasyon Caddesi’nde konuşma yapan Selahattin Demirtaş’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“SENİN SAVCIN VAR AMA BİZİM HALKIMIZ VAR”

“Savcılar sizin emrinizde, bize soruşturma açabilir. Senin savcın var ama bizim halkımız var. Bugün sen devletin kudretinin zorbalıkla bize dayatabilirsin. Bizim dokunulmazlığımız kaldırınca zannediyor musun senin önünde yalvaracağız? Zannediyor musun ki size biat edeceğiz? Elinden geleni ardına koyma. Bütün bu kudretiniz, şatafatınızla yok olup gideceğinizi biz göreceğiz.

“SİZİN TEHDİTLERİNİZE ASLA BOYUN EĞMEYECEĞİZ”

“Biz halkın seçilmişleri temsilcileriyiz. Bizi asabilirsiniz, kesebilirsiniz. İçeri atabilirsiniz. Tek bir isteğimiz olur. Bu çocuklar bu gençler bedel ödemesin. Hesabın varsa bizimle gör. Varsa bir hesabın bunun bedelini ödemeye hazırız.

“Halkımız nasıl direniyorsa, Cizre’de, Sur’da, Gever’de nasıl direniyorsa o halka layık olacak, dimdik duracağız. Sizin tehditlerinize asla boyun eğmeyeceğiz. En çok bu size dert oluyor ya… Sizin bu zulmünüzde boğulacaksınız, tek bir arkadaşımızı teslim alamayacaksanız. Siyasi irademizi teslim alamayacaksınız. Halkımızla birlikte kararlıyız. Adil barış için, özgürlük için, çocuklarımızın geleceği için direnebilecek ayakta kalacak güçteyiz.”


(Fotoğraf: Metin Cihan)