HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Rusya ziyaretinin ardından 2015 yılının Aralık ayında Atatürk Havalimanı'nda yaptığı konuşmada eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'na “hakaret” ettiği gerekçesi ile açılan davanın görülen duruşmasında dava düşürüldü.

Bakırköy 7. Asliye Ceza Hakimliği’nde görülen davanın ikinci duruşmasına Demirtaş katılmazken, avukatları hazır bulundu.

Hakim gerekçesinde kürsü dokunulmazlığı ve milletvekili sorumsuzluğuna atıfta bulunarak davanın düşürülmesine karar verdi.

Duruşmada, Davutoğlu’nun avukatları hazır bulunurken, Demirtaş’ın avukatları Davutoğlu’nun olaydan doğrudan zarar görmediğini belirterek avukatlarının davadan çekilmesini istedi.

Mahkeme hakimi, Demirtaş’ın avukatlarının talebini reddetti. ÖHP ve HDP avukatlarının savunmasının ardından mahkeme hakimi, duruşmaya kısa bir ara vererek, kararını açıkladı.

Hakimlik, Demirtaş’ın yargılandığı davanın düşürülmesi kararında şu ifadelere yer verdi:

“Sanığın olay günü Rusya dönüşü Atatürk Havalimanı’nın VİP salonunda gazetecilerin soruları üzerinde iddianamede zikredilen sözlerin AİHS ve AİHM’in yerleşik içtihatları çerçevesinde eylemin, Anayasa’nın 83/1 maddesinde anlamı bulunan kürsü dokunulmazlığı kapsamında bulunduğu ve sorumsuzluk içerdiği, sanığın milletvekili olması ve cezai sorumluluğunun bulunmadığı anlaşılmakta, dava şartları oluşmadığından Anayasa’nın 83/1 yollaması ile sanık hakkındaki kamu davasının CMK 223/8 maddesi gereğince düşürülmesine…”

(Kaynak: Dihaber)