Adalet Bakanlığı, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile milletvekilleri Selma Irmak, Sırrı Süreyya Önder ve Ertuğrul Kürkçü'nün dokunulmazlıklarının kaldırılması istemiyle hazırlanan fezlekeyi Meclis'e gönderdi.

26 Aralık 2015'te Kayapınar Spor Salonunda iki gün süren Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Olağanüstü Genel Kurulunda "öz yönetim" ilanına ilişkin yaptıkları konuşma nedeniyle Demirtaş, Yüksekdağ, Irmak, Önder ve Kürkcü hakkında soruşturma başlatılmıştı.

HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile Selma Irmak, Sırrı Süreyya Önder ve Ertuğrul Kürkçü hakkındaki dokunulmazlık fezlekesini Başbakanlık'a gönderilmişti.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş dokunulmazlık fezlekelerine yönelik "Biz bir tek örgüte üyeyiz, Halkların Demokratik Partisi. Bir başka örgüte üye olsaydık da korkmadan söylerdik. Gerçekten dokunulmazlıktan rahatsızlarsa, biz 550 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasına evet oyu vereceğiz. Her türlü yüz kızartıcı suçu işlemiş olanlar dokunulmazlığın arkasına saklanır, bizi de kurbanlık koyun olarak seçerlerse olmaz" açıklamasında bulundu.