Tutuklanan HDP eşbaşkanları ve milletvekillerinin avukatlarından Reyhan Yalçındağ, 13 vekil için alınan ‘tutuklama, adli kontrol ve yurtdışına çıkış yasağı’ gibi kararların kaldırılması için Sulh Ceza Hakimliklerine itirazda bulundu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin geçtiğimiz Mayıs ayında yapılan Anayasal düzenleme ile dokunulmazlıkların kaldırılması ile başlayan ve 10 milletvekilinin tutuklanmasıyla devam eden sürece ilişkin Avukat Reyhan Yalçındağ, Diyarbakır, Şırnak, Bingöl ve Hakkari Sulh Ceza Hakimliği’ne kimi itirazlarda bulundu. 

Gözaltına alınan Sırrı Süreyya Önder, Ziya Pir ve İmam Taşçıer ‘adli kontrol’ ve ‘yurtdışına çıkış yasağı’ verilerek serbest bırakılırken, yurtdışında bulunan milletvekillerinden Faysal Sarıyıldız ve Tuba Hezer hakkında ise ‘yakalama’ kararı çıkarıldı.

Vekillerin avukatlarından biri olan Reyhan Yalçındağ, alınan bu kararlara dair bu zamana kadar yaptıkları ve yapacakları hukuki başvurular konusunda kimi bilgiler paylaştı. Av. Yalçındağ, HDP’li 13 vekil hakkında verilen ‘tutuklama, adli kontrol ve yurtdışına çıkış yasağı’ kararlarının kaldırılması için bugün itibariyle soruşturmaların yürütüldüğü 4 ildeki Sulh Ceza Hakimliklerine itirazda bulunduklarını aktardı.

"AİHM'E TAŞIYACAĞIZ"

Birkaç gün içinde yaptıkları itirazlarının sonuçlanmasını beklediklerini belirten Yalçındağ, “İtirazlarımız reddedilirse bundan sonraki süreç iki şekilde ilerleyecek. 

Başvurumuzun öncelikli olarak ele alınması ve ihtiyati tedbir talebiyle bu defa AYM’ye başvuracağız. AYM’nin de başvurumuzu reddetmesi durumunda ise aynı talep ile AİHM’e gideceğiz” dedi.

Yalçındağ, dokunulmazlıkları kaldırılan 56 milletvekili için Eylül ayında AİHM’e ayrı ayrı başvuru yaptıklarını da hatırlattı. Yalçındağ, “Anayasa Mahkemesi, HDP ve CHP milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yaptığı bireysel başvuruyu reddetti. 

Biliyorsunuz aynı AYM, CHP’den milletvekili seçilen ancak tutuklu olan Mustafa Balbay için 2013 yılında verdiği kararda, milletvekilinin tutuklu olmasının ‘seçilme hakkına’, ‘seçmen iradesine’ müdahale olduğu tespitini yapmıştı. İç hukuk yollarının kapanması üzerine AİHM’e yaptığımız başvuruda dokunulmazlıkları kaldıran yasanın kendisi ‘AİHS’e aykırıdır’ dedik. Aynı zamanda başvuruda, dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından, yasama faaliyeti için milletvekillerinin her an gözaltına alınıp tutuklanacağını söyledik” diye kaydetti.

KAYNAK: ANF