Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan ve Resmi Gazete’de yayınlanan 696 sayılı KHK ile ‘tek tip kıyafet’ uygulaması başlatıldı. ‘Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar nedeniyle tutuklu veya hükümlü bulunanlara, duruşmaya sevk nedeniyle ceza infaz kurumu dışına çıkarılmaları durumunda, ceza infaz kurumu idaresince verilen giysileri giyme zorunluluğu’ getirildi.

Daha önce tek tip kıyafet uygulamasına karşı olduklarını açıklayan İnsan Hakları Derneği(İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan’a göre bu uygulama tutukluların adil yargılanma hakkını olumsuz etkileyecek.

‘BU İNSANLARIN HİÇBİRİ BUNU KABUL ETMEYECEK’

Serkan Alan'ın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, 696 sayılı KHK’da düzenlenen tek tip kıyafet uygulamasının Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki tüm suçları kapsadığını hatırlatan Türkdoğan, tutuklu milletvekilleri, belediye başkanları ve öğrencilerin de örgüt üyeliği, yardım yataklık gibi suçlamalardan dolayı tek tip kıyafet uygulamasına tabi tutulacağını söyledi. “Darbeciler kullanılarak Türkiye’nin en büyük sorunu üzerinden tartışma alanı açılıyor “diyen Türkdoğan şöyle devam etti:

“Uygulama başlayınca çok ciddi sıkıntılar çıkacak. Tutuklu milletvekilleri ve tutuklu gazetecilerden dolayı dünya daha fazla izlemeye alacak. Bu insanların hiçbiri bunu kabul etmeyecek diye düşünüyorum. SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) yoluyla olacak mı o da belli değil. Duruşmaya gitmeyen mahpuslara televizyon odasında tek tip kıyafet giydirmek de adil yargılanma hakkı üzerinde ihlale neden olacaktır.

‘OTORİTER UYGULAMALARDA SON NOKTA’

Tutuklu yargılanan Milletvekillerinin olduğunu hatırlatan Türkdoğan’a göre ‘Terörle Mücadele Kanunu’ kapsamındaki suçlardan yargılanan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’na da tek tip kıyafet uygulaması dayatılmak istenilecek. “Bu insanlar bu kıyafeti kabul etmezler” diyen Türkdoğan şöyle konuştu:

“Yapılmak istenen tek tip uygulaması insan onuruna aykırı bir uygulamadır. Cezaevleri içerisinde tepkiler oluşacaktır. Ayrıca Türkiye’de başvurabileceğimiz iç hukuk yolu yok ve süreç AİHM’e taşınacaktır. Otoriter uygulamalarda son nokta olan tek tip uygulaması hep hapishanelerde hem de dışarıda demokratik tepkilere neden olacaktır.” 

Kaynak: Gazete Duvar