Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki yasaklar ve operasyonlara karşı bugün yapılacak yürüyüşe çağrısına “provokasyon” sözlerine yanıt verdi. Demirtaş, "İçişleri Bakanı haddini bilmeli. Bize parmak sallayarak geri adım attıracağını sanıyorsa yanılıyor. Allah’tan başka kimseden korkumuz yoktur. Bu faşizm karşısında kim korkarsa da, onursuz ve alçaktır" ifadelerini kullandı.

Bakan Efkan Ala, Demirtaş'ın Sur yürüyüşü çağrısına yönelik "Açık bir provokasyondur. Provokasyonu yapan sonuçlarına katlanır. Bölge halkından kesinlikle böyle bir provokasyona prim vermemelidir" ifadelerini kullanmştı.

Demirtaş, Ala’ya şu sözlerle yanıt verdi:

"İÇİŞLERİ BAKANI HADDİNİ BİLMELİ"
“İçişleri Bakanı haddini bilmeli. Bize parmak sallayarak geri adım attıracağını sanıyorsa yanılıyor. Allah’tan başka kimseden korkumuz yoktur. Bu faşizm karşısında kim korkarsa da, onursuz ve alçaktır.

“Cenazeleri yakmak,panzer arkasında sürüklemek normal de benim yürüyüş çağrısı yapmam mı vatan hainliği? Bütün sivil yerleşim yerlerini, tarihi kültürel yapıları yıktılar. İçişleri Bakanı’na soruyorum, hangi kanuna göre yaptınız bunu? Çözüm isteyenleri terörist ilan edeceksiniz, sokaklarda anneleri döveceksiniz ve bu provokasyon olmayacak, biz mi olacağız?

'HERKES YÜZÜNÜ SUR'A DÖNMELİDİR'
“Herkes bulunduğu yerde yüzünü Sur’a dönmelidir. Herkes artık tarafını belli etmelidir. Onurlu bir barışı istemeliyiz. Denemediğimiz yol kalmadı. Barikat ve hendeği ortaya çıkaran biz değil, AKP’nin yanlış politikalarıdır.

“Bugün ablukayı kaldıramayabiliriz ama en azından tarafımızı belli ederiz. Halkımız kararlı olmalıdır. Amaç bir saatlik protesto değildir. Sur’daki ablukanın dağılması ve yasağın kalkmasıdır.

“Diyarbakır halkı onurunu korumuş olur. Sur’da insanlar katledilirken Diyarbakır’da insanlar oturuyordu denilemeyecek. Bu utancı bize yaşatmayacaklar. Gün geri adım atma günü değildir. Halkımız Newroz ruhu ile alanlarda olacaktır. Bize boyun eydireceklerini sananlar dönüp geçmişimize baksınlar.

“Yürüyüş sırasında provokasyona izin vermeyeceğiz. Esnafa, halka, malına mülküne zarar verecek hiçbir hareket olmayacak. Böyle bir durum görürseniz, siz müdahale edin, o provokatördür. Halkımızın bu konuda duyarlı olduğuna inanıyoruz.”