Cezaevlerinde PKK'li tutukluların 12 Eylül'den bu yana sürdürdüğü süresiz-dönüşümsüz açlık grevleri hakkında Almanya Başbakanı Angele Merkel ile birlikte Berlin'de düzenlediği ortak basın toplantısında, "Şu anda açlık grevi vesaire böyle bir şey yok. Bu tamamen şovdur" diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerine Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş tepki gösterdi.

'BAŞBAKAN'IN AÇIKLAMALARI AHLAK DIŞI'

"Başbakan'ın açıklamaları ahlak dışıdır" diyen Demirtaş, Adalet Bakanı'nın yanı sıra doktor ve istihbarat raporlarının da cezaevlerinde açlık grevi olduğunu ispatlayan raporlara sahip olduğunu belirtti.

Açlık grevindeki tutukluların durumuna ilişkin tüm raporların hükümette mevcut olduğunu dile getiren Demirtaş, Başbakan'ın tek amacının, Kürt halkında ve kamuoyunda oluşan duyarlılığın, Türkiye'nin batısına yansımaması olduğunu vurguladı.

'BAŞBAKAN ASIL SORULMASI GEREKEN SORULARI ENGELLEMEYE ÇALIŞIYOR'

Başbakan'ın, 'Bu insanlar niye ölüme yattılar?' sorusunun sorulmasını engellemeye çalıştığını söyleyen Demirtaş, "Bu sorunun cevabı Başbakan'dan istenmesin diye Ahmet Türk'ün evindeki yemeği gündeme getiriyor. Meseleyi çirkin bir noktaya çekmeye çalışıyor," dedi.  Demirtaş, bunlara takılmamak gerektiğini, bunun ciddi gündem oluşturmaması gerektiğini belirtirken, "Bizim gündemimiz cezaevinde açlık grevinde bulunan tutukluların talepleridir. Onun dışında hiçbir şeye takılmamak lazım" diye konuştu.

'BAŞBAKAN KENDİ ADALET BAKANI'YLA ÇELİŞİYOR'

Başbakan Erdoğan'ın cezaevlerinde açlık grevi olmadığını söyleyerek kendi Adalet Bakanı ile çeliştiğine dikkat çeken Demirtaş, "Başbakan kendi bakanını bile yalanlayarak, onun açıklamalarını boşa çıkararak ne derece bir siyasetsizlik içinde olduğunu gösterdi" dedi.

Başbakan'ın uluslararası kamuoyunun duyarlılığını engelleme yönünde çalıştığını belirten Demirtaş, "Çünkü Avrupa veya batı bu meseleye ilgi gösterirse, açlık grevi yürütenlerin taleplerine ilişkin bir duyarlılık oluşursa, Başbakan'ın ne kadar sıkışacağı açığa çıkacak. Hükümetin ne kadar baskı uyguladığı, ne kadar anti demokratik yöntemler uyguladığı açığa çıkacak" ifadesinde bulundu.

'ÖLÜMLERİN OLMASINA İZİN VERMEYECECEĞİZ'

Demirtaş, Başbakan'ın kendi bakanlarını dahi ezecek bir tutum içerisinde olduğunu belirterek, "Önümüzdeki bir hafta çok kritik bir süreç, açlık grevlerinin her haftası kritiktir; ama her gün ölüme biraz daha yaklaşıyoruz, bu nedenle giderek eylemimizi, söylemimizi tırmandırmamız, yükseltmemiz lazım," dedi.

BDP milletvekilleri olarak 'farklı ne yapılabiliniri' tartıştıklarını söyleyen Demirtaş, "Önümüzdeki günlerde, kararlarımızı halkımızla paylaşacağız. Biz de radikal bir duruş sergileyeceğiz tabi ki. Ölümlerin olmasına izin vermeyeceğiz" diye kaydetti. (ANF)