Barış ve Demokrasi Partisinin (BDP) organizasyonuyla Zeytinburnu'ndaki Kazlıçeşme Meydanı"nda yapılan newroz kutlamalarına on binlerce kişi katıldı.

Kutlamalar, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP İstanbul milletvekilleri Ufuk Uras ve Sebahat Tuncel'in, sahnenin önüne konulan meşaleleri yakmasıyla başladı.

Kutlamalarda konuşan Selahattin Demirtaş yakın zamana kadar newroz isminin, ateşinin bile yasaklı olduğunu söyleyerek “Ama newroz, newroz direnişçileri sayesinde kendi küllerinden, kendini yeniden yaratan bir özgürlük bayramına dönüştü. Bu nedenle bütün Ortadoğu halklarının özgürlük ve özgürleşme bayramı olarak tarihe geçecek bir newroz olacaktır. 2011 Newrozu, Türkiye'de Kürt sorununun barış ve demokrasi içinde çözümünün de başlangıcı olmalıdır. Bu yıl Türkiye’nin en büyük sorunlarının çözülmesi gerekir. Bu meydanlardaki talep budur. 201‘de Kürt sorunu olmayacaktır. Hükümet ya bu seslere kulak verecek ya da bu halk özgürlük yürüyüşüyle bunu inşa edecek. ‘Ortadoğu halklarının sesini duyun’ diyen başbakan şimdi bunu görmezden gelemez” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın Kürt sorununda müzakereden yana olduğunu, Kürt sorununda siyasi iradeyi kabul ettiğini söylemesinden bir gün sonra Türkiye'de barışın geleceğini öne süren Demirtaş, “AKP’nin derdi başka. Oy derdi, koltuk derdi onlar açısından barış ve demokrasiden önce gelir. Başbakan bugün partimize yönelik saldırgan bir tutum içerisindedir. Ellerinde somut tek bir proje olsa çıkıp açıklarlardı. Kafa tüccar kafası, kafa pazarlıkçı kafa. Biz kimseyle pazarlık etmiyoruz. Bizim meselemiz pazarlık konusu edilemeyecek kadar önemlidir. Siz tüccar olabilirsiniz her şeyi alınıp satılır olarak görebilirsiniz ama bizim açımızdan bir pazarlık söz konusu değildir. Bizden çaldığınızı, zorla aldığınızı geri vereceksiniz." diye konuştu.

Genel seçimleri hatırlatan Selahattin Demirtaş, 2011 seçimlerinin kendileri açısından milletvekili yarışı olmayacagını belirterek, şunları söyledi:

“Bizler, 80 yıldır ezilenler, demokratik ulus ittifakı etrafında birleşerek 'biz çoğuz, biz az değiliz, elitlere karşı bizi ezmeye, yok etmeye kalkanlara karşı Türkiye’nin en büyük gücüyüz' demek için varız. Herkes şunu bilmelidir ki; bir yanda ulusal milliyetçiler, öte yandan dinci milliyetçiler, öte taraftan demokratik ulus ittifakı olacak. Artık bu Anayasa'da biz de olacağız demek için, bu tarihi fırsatı kaçırmamak için herkesi bu blok çatısında birleşmeye davet ediyoruz. Mikrofonu her eline aldığında barış sözcüğünü ağzından düşürmeyen başbakana çağrı yapıyoruz. Başbakan analar ağlamasın diyorsa, o Kürt gençlerinin anası yok mu?"

Selahattin Demirtaş “Öcalan'la yürütülen dialog bizlerin de desteklediği, çağrısını yaptığımız bir şeydir. Bir yandan müzakere yürütüyorsunuz, öte yandan tasfiye politikası yürüteceksiniz. Bunun altında kalırsınız. Yemin billah AKP, bizim çoğrafyamızdan tasfiye olana kadar mücadelemiz sürecek. İnandığımız barışa doğru giden yolda doğru yolu gösteriyoruz hükümete. Bu nedenle barış hükümetin atacağı somut adımlarla bir günde gerçekleşebilir” dedi.

Demirtaş, konuşmasının sonunda Haziran ayında yapılacak genel seçimler öncesi seçim barajının düşürülmesi için destek vereceklerini söyledi.

BAŞBAKAN PALAVRA ATMA ADIM AT

BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ise kendilerinin müzakere dediğini, onların ise operasyon dediğini söyledi. Artık barış, eşitlik, halkların kardeşliği olsun. Gelin sorunları siyaseten çözelim. Newroz'da uzanan bu eli mutlaka sıkmalıyız. Artık savaşla değil siyasetle sorunlarımızı çözmeliyiz. Buna inancımız tamdır. ‘Demokratik özerklik nedir?’ diye sorulduğunu hatırlatan Uras, "Geçenlerde Mahmur'daydım. Onlar demokratik özerkliği gerçekleştirmiş. Özgür olmayan bir ülkede kendini özgür saymaktan daha büyük bir kölelik yoktur. Mücadelemiz köleliğe karşı mücadeledir. Başbakana sesleniyorum, adım atınız palavra atmayınız. Palavraya karnımız tok. Biz ya kazanacağız, ya kazanacağız." ifadesini kullandı.

AKP’nin sloganının, “ya hüsran ya hüsran” olduğunu belirten Uras, AKP ile CHP arasındaki “yürüyen merdiven” ve “attan düşme” polemiğini eleştirdi, “Böyle siyaset olur mu” dedi.

Uras, “Cumartesi anaları, şehit anaları, herkes bir araya gelsin, geleceği birlikte inşa edelim. Savaşla değil, siyasetle sorunlarımızı çözelim.” diye konuştu.

Sebahat Tuncel'in de bir konuşma yaptığı kutlamalar sonunda aralarında Suavi'nin de bulunduğu çeşitli sanatçılar mini konser verdi.