Van'da Belediye Garajı'nda Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın katılımıyla bir miting düzenlendi. Van F Tipi Cezaevi önünde yüzlerce araçlık konvoy ile karşılanan Demirtaş ve BDP milletvekilleri Pervin Buldan, Halil Aksoy, Sırrı Sakık ve Nazmi Gür büyük bir konvoyla kent merkezine hareket etti.

Kentte cadde ve sokak başları çok sayıda zırhlı araç ve çevik kuvvet tarafından abluka altına alınırken, binlerce kişi miting alanına gitti.

BİNALARA PANKARTLAR ASILDI

Alanda bulunan binalara, "Cezaevlerindeki ölümlere sessiz kalmak, insanlık suçudur", "Cezaevlerinde insanlar ölüyorlar farkında mısınız?", "İçerde onbinler, dışarıda onbinler destek için açlık grevindeyiz", "Cezaevlerindeki tutsakların talepleri kabul edilsin" pankartları asıldı.

Mitingde BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binasında açlık grevinde olan BDP Van milletvekilleri Aysel Tuğluk ve Özdal Üçer'in mesajlarını okudu. Gür, zor bir süreçten geçtiklerini belirterek, alanlarda mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.

'DEVLET KENDİ ANAYASASINI İHLAL EDİYOR'

Gür'ün ardından konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, cezaevlerindeki açlık grevlerinin 67'nci gününe girdiğini belirterek, "Her yerde, bedenlerini özgürlük için ölüme yatıran evlatlarımızı sahiplenenlere Hakkari'den İstanbul'a kadar bin selam olsun. Binlerce Kürt siyasetçisi, faşizan zihniyete dur demek için, halkımıza olan sevdasını göstermek için bedenlerini ölüme yatırdı. Bu kararlılığı tüm dünya görüyor, bir tek görmeyen biri kaldı. O da kendini dev aynasında yürüyen, dünyanın yeni sultanı olduğunu zanneden o, Cin Ali'den farkı yoktur" dedi.

Demirtaş, Abdullah Öcalan üzerinde ağırlaştırılmış tecride dikkat çekerek, "Devlet kendi anayasasını ihlal ediyor. Bir buçuk yıldır herkes alanlarda tecridin kalkması için mücadele ediyor. Başbakan suç işliyor, bu suçu işlemeye devam ediyor. Başbakan'a karşı 67 gündür zindanlarda kahraman Kürt evlatlarımız direniyorlar. Kimse tecride sessiz kalmıyor. Erdoğan, dünyanın gözü önünde suç işlemeye devam ediyor" dedi.

DEMİRTAŞ: 'BAŞBAKAN'A YAĞ ÇEKERSENİZ SORUN BELKİ ÇÖZÜLÜR' DİYORLAR

Demirtaş, DTK binasında açlık grevlerine giren vekillere yönelik olarak 'onların rejime ihtiyaçları var' sözlerini sarf eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerine tep ki göstererek şu ifadeleri kullandı:

"Bizim görüştüğümüz AKP'liler bizlere haklısınız diyorlar, bizler Başbakan'dan korkuyoruz diyorlar. Bize diyorlar ki Başbakan'a yağ çekerseniz, sorun belki çözülür. Yağ tayfası bize bu çözümü sunuyor. Ben de onlara diyorum ki tarihte hiçbir halk zulüm yapan lideri yağlamayla yıkamakla zafer kazanmamıştır. Direnerek zafer kazanmıştır. Ben o yağ çeken AKP tayfasına şu öneride bulunuyorum. Eğer sizler başkanınızın yaptıklarından söylediklerinden memnun değilseniz, direnin direnmeyi öğrenin. Dünyada hiçbir yerde Kürt halkı kadar örgütlü ve mücadeleci ve kararlı direnen bir halk yoktur. Kürt halkı tüm dünyaya örnek olmuştur."

"CİN ALİ'NİN ŞOV DEDİĞİNE BAKMAYIN"

Başbakan Erdoğan'ın açlık grevi eylemleri için "şov yapıyorlar" söylemini hatırlatan Demirtaş, "Cin Ali'nin şov dediğine bakmayın. O da içerdeki direnişin farkındadır. Geldiğimiz bu kritik saatler halkımızın tarihi için kaderi için önemlidir. Kürt halkı zindanlardaki direniş mücadelesini halkımız devralmış, dünyanın gözü önünde tecridi teşhir etmiştir. Bugün ve yarın bizler için çok kritik saatlerdir. 48 saatlik destek eylemi Van'da başlıyor. Yaptıklarımız ve yapacaklarımız 67 günün kaderini belirleyecektir. Ölümlerin yaşanmaması için elimizden geleni yaptık. Umuyoruz ki akşama kadar olumlu gelişmeler yaşanır," dedi.

'ZİNDANLARDA SİZE TESLİM OLMAYANLARA KURBAN OLUN'

"Zindan direnişine hakaret etmek sizin haddinize değildir," diyen Demirtaş, "Zindanlarda sizlere teslim olmayanlara kurban olun. Sizlerin kökenleri Kürt, İngiliz, Türk olsun neye yarar. Kökeninizde insanlık yoktur. Önce insan olun. İnsani değerlere önem verin," açıklamasında bulundu.

MİTİNG SONRASI OLAYLAR ÇIKTI

Yapılan konuşmaların ardından mitinge gelen kitle açlık grevine katılmak üzere kent merkezine doğru yürüyüşe geçti. Eylemci gruba polis müdahale etti. Müdahale sonrası başlayan olaylar ise hala sürüyor. (anf)