TBMM 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nun bugün gerçekleşen toplantısında, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a Twitter hesabı üzerinden hakaret eden ve hedef gösteren komisyon üyesi, AKP İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar tarafından protesto edildi.

Kocabıyık, “Demirtaş iti yargı kararına rağmen serbestçe geziyor. Onlarca şehit veriyoruz. Bu vatan haininin peşine düşecek bir savcısı yok mu ülkenin?” demişti.

Yaşanan tartışmalar üzerine komisyon toplantısına ara verirken, komisyon üyesi Sancar yaşananları şöyle anlattı:

“Toplantı başladıktan sonra, Hüseyin Kocabıyık’ın, kendisinin Fethullah Gülen Grubu'na üye olduğu yönündeki iddiaları bulandırmak için Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş’a yönelik terbiyesizce bir tweet attığını belirttim. Bunu yapmaktaki amacının kendisini aklamak ve ne kadar “kahraman” olduğunu göstermek olduğunu söyledim. Özür dilemesini istedim. Özür dilemediği gibi üslubunu savundu. Bunun üzerine hakaretini aynen kendisine iade ettim.

“Yine ayrıca Hüseyin Kocabıyık’ın Gülen cemaatine üye olduğuna yönelik iddialara yanıt vermesini belirttim. Sert tartışmalar devam edince komisyon başkanı ara verdi.”

NE OLMUŞTU?

AKP İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık, 20 Aralık 2009 tarihinde köşe yazarlığı yaptığı Yeni Asır gazetesinde kaleme aldığı yazıda Fethullah Gülen hakkında şunları yazmıştı:

“Vicdani sorumluluğumun gereği olarak belirtmem gerekir ki, Fethullah Gülen Hocaefendi belki de son 1000 yılın en büyük Türk büyüklerinden birisidir. Yeryüzünün her köşesinde Türklüğe yaptığı büyük hizmetleri kendi gözlerimle ve hayranlıkla gördüm. Onu ve arkadaşlarını tehdit gibi görenler, bu vatana hamasi laflardan başka hangi yeryüzü başarısını tattırdılar ki? Fethullah Gülen, Türklerin büyük işler başarabileceğini gösterdi herkese. Ona düşmanlık edenlerin utanması ve oturup bin kere düşünmesi gerekir.”

Kocabıyık, 28 Ocak 2011’de ise şunları yazmıştı:

“Fethullah Gülen Hocaefendi'nin durumu böyledir mesela. Türklerin tüm tarihleri boyunca oluşturdukları en büyük sivil toplum hareketinin mimarı olan Fethullah Gülen, kendi ülkesinde kendi vatandaşlarının bir kısmı tarafından hala tehlikeli, zararlı, tehdit edici bulunuyor. Oysa bu insan, Anadolu coğrafyasının mütevazı insanlarının yüreklerinde var olan potansiyel enerjiyi bir hareket enerjisine dönüştürmüş ve Türklerin ilk küresel organizasyonu kurmuştur. Bu büyük insanı kendi ülkesinden çekip gitmeye zorladık, 70 milyonun utanç duyacağı bir durumdur bu.”

Kocabıyık'ın 1 Temmuz 2011 tarihindeki ifadeleri ise şöyle:

“Şekspir nasıl ki İngilizce yazmış, İngiliz gibi düşünmüş ama bütün insanlığın ortak duygularına hitap etmişse, o da bir Müslüman Türk gibi yazan, konuşan ve bir Müslüman Türk gibi düşünen biri olarak tüm insanlığın ortak duygularına, ortak sorunlarına, ortak acılarına hitap ediyor.

“Bu insanlarla Gülen Hocaefendi'yi konuşurken, ceviz büyüklüğünde beyinleriyle Fethullah Gülen üzerine küfür romanları yazan bizim sözde muharrirlerimiz ne kadar komik geliyor insana, bir bilseniz.”

SON YAZDIKLARI

Fethullah Gülen'i öven ifadelerde bulunan Kocabıyık, dün Twitter hesabından HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için şu ifadeleri kullandı: “Demirtaş iti yargı kararına rağmen serbestçe geziyor. Onlarca şehit veriyoruz. Bu vatan haininin peşine düşecek bir savcısı yok mu ülkenin?”

Aranın ardından komisyon toplantısı devam ediyor. (Demokrat Haber)