Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Dicle Elektrik Dağıtım AŞ'nin (DEDAŞ) bölgede uyguladığı elektrik kesintilerinin hukuka aykırı olduğunu belirtti.

EMO'dan yapılan açıklamada, İşkaya Doğu Grubu tarafından satın alınan DEDAŞ'ın, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Siirt, Şırnak ve Batman'ı kapsayan bölgede kayıp ve kaçak kullanımını gerekçe göstererek plansız ve sürekli elektrik kesintileri uyguladığı ifade edildi.

Okulların borçları nedeniyle elektriklerinin kesildiği iddia edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Özellikle konutların yer aldığı bölgelerde elektriklerin kesilmesi yerel halkı çileden çıkarmakta, bölgede infiallere yol açmaktadır. Kaçak elektrik kullanımının yüksek olduğu gerekçesi ile bir bölgenin tamamının saatlerce elektriksiz bırakılması ve bu uygulamanın bölge bölge gezdirilerek rutin hale getirilmesi, özünde hukuksuzluk taşıdığı kadar evrensel insan haklarına da aykırılık içermektedir. Bölge, havaların ısınması ile tarımsal sulama alanlarında ve klima kullanımı nedeniyle yaşam alanlarında elektrik enerjisine talebin en fazla ihtiyaç duyulduğu dönemi yaşamaktadır. Dağıtım şirketinin görevi, ortaya çıkan talebi elektrik kesintisi yaparak düşürmek değil şebeke altyapısını güçlendirerek talebi karşılamaktır. Dağıtım şirketi gerekli idari ve teknik tedbirleri alarak kaçak kullanımın önlenmesine çalışmakla yükümlüdür.

Bölgesel kalkınmanın sağlanması ve gelir dağılımı bozukluğu giderilinceye kadar sosyal devlet anlayışı çerçevesinde ülke genelinde elektrik yoksulluğu çeken vatandaşların asgari tüketimleri, örneğin 4 kişilik bir aile için aylık 230 kilovat saat, destekleme kapsamına alınarak ücretsiz sağlanmalıdır."

EMO yönetimi, yaşanan tüm olumsuzluklara karşın, şiddete başvurmadan ve haklarını demokratik yollardan arayan bölge halkını desteklediklerini bildirdi. (dunya.com)