İstanbul Fatih’te, askerden izine gelen Ahmet Koca'nın Haziran 2012’de polisler tarafından darp edilmesiyle ilgili açılan davada savcı mütalaasını verdi. Eylemin işkence suçunu oluşturduğunu belirten savcı, 11 polisin 12’şer yıl hapisle cezalandırılmasını istedi.

İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, Ahmet Koca’nın avukatı Efkan Bolaç katıldı. Duruşmaya, sanık polisler ile avukatları da gelmedi.

Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Aslan, esas hakkındaki mütalaasının hazır olduğunu açıkladı. Aslan, polis memuru olan sanıklardan Muhammet Mustafa'nın, olay günü askerden izinli olarak gelen Ahmet Koca'yı ehliyet sorma ve kimlik tespiti yapmak amacıyla durdurduğunu hatırlattı.

Koca'nın askeri personel olduğunu söylemesi üzerine bu sanık tarafından darp edildiğini belirten Savcı Aslan, "Şikayetçiye yönelik eylemi durdurmak ve şikayetçiye yönelik işlenen suçu önlemekle görevli oldukları halde bu görevlerini yerine getirmedikleri, hatta bu eylem ve sonrasında bu sanığın eylemine dahil oldukları, şikayetçinin önce olayın meydana geldiği yerde darp edildiği, burada kelepçelendiği, herhangi yetkili merci olmaksızın ve yasal gereklilik olmadığı halde hürriyetinden alıkonulduğu, araca konup bulunduğu yerden Yenikapı istikametine götürüldüğü, araçtayken yine darp edilmeye devam edildiği, araçtan indirilip tekrar darp edildiği, bu eylemin birkaç kez tekrar ettiği, polis merkezine götürülen şikayetçinin (Koca) mevcut durumunu gören diğer sanıkların da durumu Cumhuriyet Savcısına bildirmek yerine görevlerini yerine getirmekte ihmalde bulundukları, diğer sanıkların eylemlerine zımmi olarak sessiz kalmak suretiyle dahil oldukları, bu kişilerin eylemlerinin iddianamede tanımlandığı ancak usulüne uygun kamu davasının açılmadığı ..." ifadelerine yer verdi.

Mütalaanın sonunda sanıkların bu eylemlerinin işkence suçunu oluşturduğu, her şüphelinin bu eyleme gerek fiili, gerekse sessiz kalmak suretiyle asli maddi fail olarak katıldıkları belirtildi. Savcı Aslan, bu nedenlerle polis memuru olan 11 sanık hakkında 12 yıla kadar hapis cezası verilmesini, ayrıca Ahmet Koca'yı hürriyetinden yoksun bırakmak suçundan da bu polis memurları hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Bu arada Savcı Aslan, polislerin şikayetçi olduğu Ahmet Koca hakkında cezalandırılması ya da beraatine karar verilmesi yönünde görüş bildirmedi.

Duruşma, sanıkların mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamaları için 13 Ekim’e ertelendi. (NTV)