Aile, askerliğini yapmasını istediği Tüfekçi’ye bu yönde baskı da yapmıştı. Ancak Tüfekçi evden ayrıldıktan 3 gün sonra Çorum’da düzenlediği bir basın toplantısıyla ‘vicdani ret’ kararını açıkladı. Çorum yerel basını “Bak şu çapsıza!”, “Ne ayak Tüfekçi?”, “Çorum’dan ‘Vicdani Retçi’ çıktı” başlıklarıyla haberi duyurdu. Şimdi aile çocuklarının hayatından endişe duyuyor ama artık ona ve kararına sahip de çıkıyor.

Kazım Birdal Tüfekçi 20 yaşında. Üç ay önce Bilecik 9. Jandarma Alay Komutanlığı’na askerlik hizmetini yapmak üzere çağrıldı. Açık lise öğrencisi olan ve çiftçilikle uğraşan Tüfekci, vicdani reddini açıklamaya karar verdi. Bu kararını ailesine açıkladı. Uzun süre annesinin kaygılarını gidermek için çalıştı. Bunu başaramayınca ailesine vicdani ret kararından vazgeçtiğini ve askere gideceğini söyledi ve ‘birliğine katılmak üzere’ ailesi ve akrabaları tarafından davul zurnayla uğurlandı.

Bir süre sonra ailesini arayarak “teslim oldum” demesine rağmen, Tüfekçi Çorum’dan hiç ayrılmamıştı. 17 Aralık’ta Eşitlik ve Demokrasi Partisi Çorum İl Örgütü’nde düzenlediği basın toplantısında, “Savaşlarla, cinayetlerle, tecavüzlerle bezenmiş bir yolu yürüyoruz insanlık olarak. En mutlumuz gözlerini hiç açmayan. Kulaklarımızda hep günahsız ölenlerin çığlıkları. Yoruldum her cinayete ortak olmaktan. Siz bakmasanız da olur. Ben kaldırıyorum başımı” diyerek vicdani reddini açıkladı. Çorum yerel basınının buna tepkisi ise ağır oldu. Çorum gazetesi, “Bak şu çapsıza!” başlığıyla duyurduğu haberde “Kazım Birdal Tüfekçi’nin açıklamaları hem kendiyle çelişti hem de milyonlarca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının milli manevi değerlerine hakaret niteliği taşıdı” denildi. Çorum Manşet gazetesi ise konuyu “Ne ayak Tüfekçi?” başlığıyla haftanın haberi ilan etti. Gazetenin ‘analiz’inde, “Daha önceden hazırlanmış metni ve kurgulanmış senaryoyu oynayarak medya üzerinden propagandasını yapmak isteyen bu tür organizasyonlara basın kuruluşu olarak prim vermeyi doğru bulmuyoruz” dendi. “Çorum’dan ‘Vicdani Retçi’ çıktı” başlığıyla bu habere en makul yaklaşan gazeteyse Yayla Haber oldu.

HER ŞEYİ GÖZE ALDIM

İstanbul, Ankara ve İzmir dışında bir ilde 6 yıldır ilk kez vicdani ret ilan edildi. Tüfekçi, Çorum’da vicdani retçi olmanın zorluklarını Radikal’e anlattı: “Basının beni hedef göstermesine şaşırmadım. Fakat ailem ve arkadaşlarım çok endişeli. Babam, belki tam olarak nedenini bile bilmeden, yüzünü insanlardan kaçırarak ağlıyor. Ancak annem, babam ve kardeşlerim ağlamasın diye başka annelerin başka babaların gencecik çocuklarını öldüremem. Arkadaşlarım bana çok destek verdi. Ben doğma büyüme Çorumluyum. Çiftçilikle uğraşıyorum. Köyüme gidip çalışmak istiyorum. Çorum’u terk etmek gibi bir düşüncem yok. Açıkçası zamanın başıma neler getireceğini de kestiremiyorum.” (radikal)