78'liler Federasyonu Başkanı Nejat Kangal, sol hareketin görevinin 4 Nisan'da başlayacak olan 12 Eylül davasını bir sistem sorgulama sürecine dönüştürmek olduğunu belirtti. Kangal, "Bu dava ayrıca, demokratikleşme için gerekli olan sivil anayasa sürecine hizmet edebilir" dedi.

 

4 Nisan'da görülecek 12 Eylül davası öncesinde ETHA'ya açıklama yapan Kangal, Türkiye'de 18 ilde 3 bini aşkın şikayet dilekçesi verildiğini, Londra ve Viyana'da da Türk konsolosluklarına toplu dilekçeler verildiğini söyledi.

 

'YENİ BİR SORUŞTURMA HAZIRLIĞI VAR'

Kangal, hukuki süreç ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: "Savcılık, Evren ile Şahinkaya'nın dosyasını ayırdı. Diğer başvuruları ise, bir yazı ile 47 ile gönderdi. Ayrıca yazıda 'zaman aşımı ya da af' gibi düzenlemelerden darbe suçlarında neden yararlanılamayacağını da anlatmış. Adana'da soruşturma başlatıldı. Federasyonumuz yöneticilerinden birinin, Aydın Cezaevi'nde 2 PKK'linin öldüğüne tanık olduğuna dair bildirimi üzerine Aydın Savcılığı da bir soruşturma başlattı. Samsun Savcılığı, başvuruyu reddetti. Ancak buna itiraz ettik. 47 ilin savcılarının elinde dosyalar var, kimi başvuruları kabul edip soruşturma başlatıyor, kimileri ise reddediyor. Şu anda resmi olarak açıklanmamış olmakla birlikte, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın sıkıyönetim komutanlarını da içine alan bir soruşturma hazırlığı olduğunu biliyoruz. Cuntadan aşağıya doğru geniş bir yelpazede dönemin suçluları üzerinde soruşturmalar sürüyor."

 

'SİSTEM KENDİ İÇİNDE TEMİZLİK YAPIYOR'

Darbecilerin tamamının yargılanmasına yönelik bir eğilim olduğu değerlendirmesinde bulunan Kangal, "Ancak bu soruşturmalar, sistemin sorgulandığı anlamına gelmez. Bu, sistemin kendi içinde temizlik yapması demektir. Sistem kendisini temizlemek istiyor. Faşist hareket, o dönemin az da olsa var olan şeriatçı silahlı güçleri kendi geçmişlerini, bu dava üzerinden temizlemek istiyor" diye konuştu.

 

78'liler Federasyonu Başkanı Nejat Kangal, sol hareketin dava süreci ile yakından ilgilenmesi gerektiğinin altını çizerek, şunları söyledi: "Bu dava sürecini sistemin sorgulamasına çevirebiliriz, kamuoyuna hala darbe yasalarıyla yönetildiğini, tüm bu yaşananların sistemden kaynaklandığını anlatabiliriz. Tüm gözlerin, kulakların davaya dönük olduğu bir dönemde, solun görevi bu ülkede yaşananları kamuoyuna anlatmaktır."

 

'HALKI DEVLETTEN KORUYAN BİR ANAYASA'

Dava boyunca demokratikleşmeye dönük taleplerini de dile getireceklerini kaydeden Kangal, "Demokratikleşme için en önemli talebimiz, 12 Eylül anayasasının kaldırılmasıdır. İhtiyacımız olan sivil bir anayasadır. Sivil anayasa ise, halkı devletten koruyan bir anayasadır. Böyle bir anayasa elbette düzen değişikliği gerektirir. Ancak bunun sınırlarını zorlamak solun görevidir. Bu dava buna da hizmet edebilir" diye konuştu. (etha)