Mardin’in Dargeçit ilçesine bağlı Dilan (Ulaş) köyü mıntıkasındaki Pekurte mağarasında insana ait çok sayıda kemik bulundu. Kemiklerin 90’lı yıllarda JİTEM tarafından kaçırılarak katledilen kişilere ait olduğu sanılıyor.

Toplu mezarın izine, Dargeçit ilçesinde, Dicle Nehri mıntıkasında bulunan köylülerden ismini açıklamak istemeyen bir kişinin ANF’ye ulaşarak Dilan köyü yakınlarında bulunan Pekurke mağarasında insana ait çok sayıda kemik bulunduğunu söylemesiyle rastlandı.

Konuyla ilgili ANF'den Sedat Sur'un haberi şöyle:

MAĞARADA TOPLU MEZAR İLE KARŞILAŞIYORUZ

Dilan köyüne yaklaşık üç saatlik yürüyüş mesafesindeki Pekurte mağarası Dicle Nehri’nin Şırnak, Mardin sınırını oluşturduğu noktada. Spiral biçimdeki mağara yaklaşık iki yüz metre derinliğinde. Biz mağaraya şerit yardımı ile iniyoruz. Yaklaşık kırk metre indikten sonra insan kemikleri, erkek pantolonu, kazak ve gömlekten oluşan elbiselerle karşılaşıyoruz.

Bir kat daha aşağıya indiğimizde de ise yine benzer şekilde insan kemikleri, kafatası, çene kemiği, iki kişiye ait olduğu anlaşılan farklı numaralarda birer tek lastik ayakkabı ile karşılaşıyoruz.

Bir kazak ve ayakkabının küçük yaşlarda bir kişiye ait olduğu ebat ve numaralarda anlaşılıyor. İnsan iskeleti, kemik parçaları mağaranın daha aşağılarına doğru uzanıyor. Ancak aşağıya gidemiyoruz.

Mağarada çok sayıda insana ait kemiklerin bulunma ihtimali yüksek. Ayrıca kemiklerin yanında askere ait çok sayıda palaska da bulunuyor. Bize, JİTEM tarafından katledilen kardeşinin kemiklerine daha önce ulaşmış olan Abdurrahman Aslan da eşlik ediyor. Aslan palaskaların katledilenleri bağlamak için kullanılmış olabileceğini söylüyor. Ayrıca 1995 yılında üretilmiş helva kutusuna da mağarada rastlıyoruz. Aslan, bu helvaların askerler tarafından tüketildiği bilgisini bizimle paylaşıyor.

‘KEMİKLER KAÇIRILAN 7 KİŞİDEN İKİSİNE AİT OLABİLİR’

Aslan, mağaranın bulunduğu bölgede JİTEM elemanları ve çevre köylerde bulunan korucuların faaliyetleri olduğunu da söyledi. Mağaranın girişinde bulduğumuz elbise ve ayakkabıların Dargeçit’te 1995 yılında JİTEM tarafından kaçırılarak katledilen, aralarından lise öğrencilerinin de bulunduğu 7 kişiden cesetlerine ulaşılamayan o dönem de 13 yaşında olan Davut Altınkaynak ile 16 yaşında olan Nedim Akyön’e ait olabileceğini belirtti.

NE OLMUŞTU?

Dargeçit’te 30 Ekim 1995 günü PKK’ye yardım ettikleri gerekçesiyle JİTEM tarafından kaçırılan Süleyman Doğan, Abdurrahman Olcay, Mehmet Emin Aslan, Abdurrahman Coşkun, Seyhan Doğan, Davut Altınkaynak ve Nedim Akyön, katledilmişti. Yıllar sonra katledilenlerden beşine ait kemiklere ulaşılırken Davut Altınkaynak ve Nedim Akyön’ün kemiklerine ulaşılamadı.

‘SAVCILIK HAREKETE GEÇMELİ’

Mardin Savcılığını göreve çağıran Abdulrahim Aslan, “Bu kemiklerin o dönemde katledilen ve kardeşim Mehmet Emin Aslan’ın da aralarında bulunduğu 7 kişiden ikisine ait olma ihtimali güçlüdür. Biz en azından kemiklerine ulaşarak bir mezar yaptık, bu kişilerin aileleri de kemiklere ulaşarak çocuklarına bir mezar yapabilsin” dedi.

Aslan, bu kişiler dışında yakınları kayıp olan ailelere de çağrıda bulunarak, kemiklerin yakınlarına ait olduğunu düşünen ailelerin savcılığa başvurmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği Mardin Şubesi delilerin toplanması ve korunması talebi ile ilgili kurumlara başvuracağını ve hukuki süreç başlatacaklarını duyurdu.