Mardin’in Dargeçit ilçesinde, 1995 yılında katledilen 3’ü çocuk 7 sivil ile amirleri tarafından öldürülen bir uzman çavuşa ilişkin yapılan soruşturma sonucunda açılan “Dargeçit JİTEM” davasının 4. duruşması yarın (14 Temmuz Perşembe) Adıyaman 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

NE OLDU?

30 Ekim 2014 tarihli ilk iddianamede o dönem Dargeçit Merkez Jandarma Karakolu’nda görev yapan 5 askerin “taammüden adam öldürme” suçundan yargılanmaları istenirken, dosyada şüpheli olarak adları geçen, çoğu korucu 16 kişi hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilerek Hikmet Kaya’nın zorla kaybedilmesi dosyaya dahil edilmedi.

İHD Mardin Şubesi’nin buna itirazı sonucu kayıp Hikmet Kaya adına yapılan başvuru “delil yetersizliğinden” reddedilse de hakkında takipsizlik kararı verilen şüphelilerle ilgili Ek iddianame hazırlanması kabul edildi.

Hazırlanan ikinci iddianameyle çoğu köy korucusu 13 kişi daha davaya dahil edildi.

Dava henüz başlamadan Adıyaman Ağır Ceza Mahkemesi’ne nakledildi.

1 Ekim 2015 tarihindeki ilk duruşmada sanıklardan Hurşit İmren ifade verirken sanık Mehmet Tire bakımından kovuşturma izni gerektiği gerekçesiyle dosyanın HSYK’ya gönderilmesine karar verildi.
29 Aralık 2015 tarihli son duruşmaya Dargeçit’te ikamet eden müdahil avukatlar sokağa çıkma yasağı nedeniyle katılamadı.

Müşteki avukatları HSYK’dan izin talep eden mahkeme heyeti için reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, talebin incelenmesi için duruşmayı 3 Mayıs 2016’ya erteledi.

3 Mayıs’taki son duruşmaya soruşturma kapsamında geçen yıl, 1995 yılında gözaltında kaybedilen iki çocuğun, 13 yaşındaki Davut Altınkaynak ve 16 yaşındaki Nedim Akyön’ün bulunan kemikleri damga vurdu.

Sanıklardan Kerim Şahin ve Fethullah Çelik SEGBİS aracılığıyla ifade verdi.

Sonraki duruşma ise 14 Temmuz 2016'ya ertelendi.

* Davaya ilişkin daha ayrıntılı bilgi ve belgeler için Hafıza Merkezi'nin Dava sayfası ziyaret edebilir, yine Zaman Çizelgesi üzerinden de sürecin öne çıkan gelişmeleri incelenebilir.