Darbe girişiminin ardından, aralarında akademisyen, yazar ve siyasetçilerin de bulunduğu 70 önemli isim, 'Darbe durduruldu, şimdi barış istiyoruz' başlıklı bir bildiri yayımladı.

"Darbe durduruldu, şimdi barış istiyoruz" başlıklı bildiri İstanbul'da, Cezayir Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen basın açıklamasıyla kamuoyuna duyuruldu.
 
'BARIŞI DA KAZANABİLİRİZ’
 
Demokrasi ve Barış isteyen imzacılardan aktivist Yıldız Önen tarafından okunan bildiride, "Çok iyi biliyoruz ki, iki buçuk yıl süren çözüm süreci günlerinde, ordu içinde bir cunta girişimi böylesi bir cürete sahip olamazdı" darbecilerin Kürt meselesinde savaş politikalarının devrede olmasından güç alındığı ifade edildi.

Bir yıldır devam eden çatışma sürecinin, darbecilerin örgütlenebileceği karanlık zemini de yaratarak ilerlediğine dikkat çekilen bildiride şu ifadelere yer verildi:

Cizre'de evleri bombalananları, Ankara'da meclisi bombaladığında, İstanbul'da uçaklar terör estirdiğinde daha iyi anladık.

Bu açıdan biz aşağıda imzası bulunanlar darbenin kitlelerinin girişimi ile durdurulduğu bugünlerde, darbecilerin güçlendiği zemini ortadan kaldırmak için yeniden çözüm sürecine, barış sürecine, diyalog sürecine dönülmesi gerektiğini düşünüyoruz.

‘DARBEYE KARŞI DURANLAR, BARIŞ İÇİN YANYANA DURMALIDIR’

Darbeyi durdurduk! Barışı da kazanabiliriz! Darbeyi durdurduk! Özgürlüklerimizi de kazanabiliriz. Darbeyi durdurduk! Şimdi sıra ırkçılıkta, militarizmde, darbeci üreten verimli toprağın temizlenmesinde.

Siyasal demokrasinin sınırlarının, düşünce, ifade, gösteri ve örgütlenme özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmasıdır. Darbeye karşı omuz omuza duranlar, barış, demokrasi ve herkes adalet taleplerinde de yan yana durmalıdır"
 
'DARBE DEMOKRASİ İLE ENGELLENİR'
 
Okunan bildirinin ardından söz alan imzacılardan Şenol Karakaş, darbe girişiminde bulunanların iç savaşı tetiklemeye çalıştığını belirterek, "Darbe demokrasinin sınırlandığı yerdir" diyen Karakaş, demokrasinin güçlendirilmesi ile darbelerin de engellenebileceğini söyledi.
 
'DEMOKRASİ ANLAMINDA GERİ ADIM ATILDI'
 
Sanatçı Zeynep Tanbay ise, hiçbir darbeyi meşru görmediğini dile getirerek, "Demokrasi bu ülkede hiçbir zaman tam oturtulamadı. Benim için bu darbenin sorumlusu AKP'dir. Demokrasi alanında geri adımlar attı" ifadelerini kullandı. Bugüne kadar AKP'nin politikalarına karşı mücadele ettiğini dile getiren Tanbay, bundan sonra da AKP'nin faşist politikalarına karşı durmaya devam edeceğini kaydetti.
 
'ÜLKE İKİYE AYRILDI'
 
Eski milletvekili Ufuk Uras da şunları söyledi: "Bu süreçte ülke ikiye ayrıldı. Eğer darbe gerçekleşseydi kimlerin arkasına takılacağını biliyorduk. Türkiye'de demokrasi isteyenler ile demokrasi üzerine yatanlar arasında ciddi ayrışmalar olacaktır."
 
Bildiriye imza atan 70 barış imzacısı isimleri şöyle:
 
Ali Baydaş, Atilla Dirim, Berkay Bağcı, Burak Kalpaklıoğlu, Cafer Solgun, Can Irmak Özinanır, Celal İnal, Çağla Oflas, Dilaver Demirağ, Esra Argış, Faruk Sevim, Fatma, Bostan Ünsal, Ferda Keskin, Ferhat Kentel, Funda Ata, Giray Köprülü, Gül Dönmez, Hakan Tahmaz, Halil İbrahim Yenigün, Hasan Fehmi Özer, Hasan Uyar, Halin Alp, İbrahim Sediyani, İdil Öğüt, İslam Özkan, İsmail Çapar, Jale Mildanoğlu, Jülide Tunakan, Kelemet Çiğdem Türk, Kemal Başak, Kerem Kabadayı, Korhan Gümüş, Kuban Kural, Levent Şensever, Mehmet Arif Koçer, Meltem Oral, Mine Atafırat, Murat Çelikkan, Murat Erkman, Murat Çağlar Kavaklı, Nazif Kapusuz, Nebiye Arı, Necdet Kılıç, Nil Mutluer, Nuran Yüce, Ozan Ekin Gökşin, Ozan Tekin, Perihan Bolat, Reha Ruhavioğlu, Roni Margulies, Sennur Baybuğa, Serhat Özdilli, Serkan Akyıldırım, Sıdıka Çetin, Sibel Özbudun, Sinan Kurban, Sinan Özbek, Soner Dinçsoy, Süphan Erkan, Şenol Karakaş, Şevki Evrendilek, Tatyos Bebek, tolga Tüzün, Turgay Oğur, Ufuk Uras, Volkan Akyıldırım, Yasin Altıntaş, Yıldız Önen ve Zeynep Tanbay