12 Eylül Askeri darbesi ve uygulamalarına dönük şikâyetleri soruşturmak amacıyla özel yetkilerle donatılan Cumhuriyet Savcıları, bugün Devrimci 78’liler Federasyonu yöneticilerini kabul etti.

Savcıların bir süre önce Devrimci 78’liler Federasyonu başkanını arayıp bilgi ve belge isteminde bulunması üzerine gerçekleşen ziyaret öncesinde, Ankara Adliye Sarayı önünde bir basın açıklaması yapıldı. Aydın ve sanatçıların yanı sıra birçok kurum temsilcisinin de bulunduğu basın açıklaması sonrasında, özel savcıya klasör halinde bilgi ve belge sunulurken, aynı anda 30’dan fazla bireysel şikayet başvurusunda da bulunuldu.

Devrimci 78’liler Federasyonu üyesi İstanbul, Kars, İzmir, Mersin, Samsun Şubeleriyle, Çorum, Antalya, Eskişehir ve Niğde Temsilciliklerinde de bugün aynı anda basın açıklamaları gerçekleştirip Cumhuriyet Savcılıkları aracılığıyla Özel Yetkili Savcıya iletilmek üzere yazılı şikâyette bulundukları öğrenildi.    

Ankara Adliye Sarayı önünde saat: 13:30’da, "DARBECİLER YARGILANSIN, 12 EYLÜL YARGILAMALARI TÜM SONUÇLARIYLA ORTADAN KALDIRILSIN" pankartı arkasında gerçekleşen basın açıklamasında, "DARBECİLER HALKA HESAP VERECEK" sloganı haykırıldı.

Anayasanın Geçici 15. Maddesi artık yargıdan kurtulmaya yetmiyor

Basın açıklanmasında hazırlanan metni okuyan Devrimci 78'liler Federasyonu Temsilcisi Hüseyin ESENTÜRK, 1982 Darbe Anayasa'sının Geçici 15. Maddesinin kaldırılmasının ardından darbeciler hakkında suç duyurularında bulunularak yargılanmalarını talep ettiklerini belirtti.

12 Eylül Cuntası ve 1-2 işkenceci değil, darbe döneminin tüm görevlileri yargılansın

ESENTÜRK, Devrimci 78'liler Federasyonu olarak, 12 Eylül darbesinde ve darbeye hazırlık için daha önce gerçekleştirilen katliamları, işkenceleri emreden, yöneten, uygulayan, darbeye komuta eden, darbede şu veya bu şekilde görev alanların tümünün yargılanması gerektiğini belirtti. ESENTÜRK konuşmasına şöyle devam etti; “Federasyonumuz darbe öncesi ve sonrası tüm hukuk ve insanlık dışı uygulamaların açığa çıkarılması, Anayasa ve insanlık suçları işleyen darbecilerin ve darbe görevlilerinin yürüttüğü darbe dönemi yargılamalarının ve sonuçlarının tümüyle ortadan kaldırılması için “DARBE YARGILAMALARI TÜM SONUÇLARIYLA ORTADAN KALDIRILSIN DARBECİLER YARGILANSIN” sloganıyla bir kampanya başlatmıştır.”

Özel savcıya sunulan dosya, Türkiye’nin insan hakları karnesini yansıtıyor

12 Eylül 1980 Askeri darbesini soruşturan Özel Yetkili Savcılığın federasyonlarından arşivlerinde bulunan bütün bilgi ve belgeleri istediğini kaydeden ESENTÜRK, "12 Eylül suç dökümü raporu, 12 Eylül döneminde tutukluların üzerinde yapılan tıbbi deneyler, ölenlerin, öldürenlerin listesi, işkence dosyaları, mal varlıklarına el konulan kurum ve kuruluşlarla ilgili belgeleri savcılığa teslim etmek için Adliyeye geldiklerini söyledi.

Bunun bir başlangıç olduğunu belirten ESENTÜRK, istenildiği takdirde daha detaylı suç ve suçluları gösteren listeleri, bunların yerini, zamanını ve tanıklarına ait detaylı bilgileri içeren dosyaları da verebileceklerini söyledi.

Bundan sonra bireysel başvurular ve yeni suç duyuruları sırada

Şimdiye kadar yapılan suç duyurularında ve açılan davalarda genel bir yaklaşımın söz konusu olduğunu ifade eden ESENTÜRK, “12 Eylül darbesi ve darbecilerinden şikâyet şeklinde yansıyan genel yaklaşımın yerini artık tek tek bireylerin kendi yaşadıklarını anlattıkları, yeni suç duyuruları izleyecektir” diye konuştu. 

12 Eylül yargılamaları yok sayılmalı ve 12 Eylülzedelerden özür dilenmelidir

Konuşmasının devamında ESENTÜRK; 12 Eylül darbesi sonrası kurulan özel mahkeme kararlarının tamamının yok sayılması gerektiğini belirterek, bu mahkemelerde yargılanan ve mağdur olanlardan özür dilenmelidir dedi.

Darbenin suç ortakları unutulmamalı ve esas adımlar biran önce atılmalıdır

Darbecilerin soruşturulması, ifadelerinin alınması atılması gereken bir adımdı ve geç de olsa atıldı diyen ESENTÜRK, gecikmenin darbecilerin suçlarına ortak olanların ortaklığını ortadan kaldırmayacağını vurgulayarak esas atılması gereken adımları şöyle sıraladı;

Darbecilerin gerçek anlamda yargılanması siyasi bir irade ister. Bu hükümet şimdiye kadar bu iradeyi gösterememiştir. Darbecilerin yargılanması için yasal düzenlemelerin yapılması gerekir. Bir an önce bu adımın atılmasını bekliyoruz.

Darbeci dediğimizde akla gelen sadece cunta beşlisi değildir. Cunta beşlisinden geri kalan iki generalin ifadesini almakla veya onları yargılamakla darbecileri yargılamış olmayız. Hesap 30 yıldır bu ülkenin başında “Demoklesin kılıcı” gibi duran darbe rejimiyledir. Bu rejimi tesis etmek için çalışan herkesin yargılanması gerekir.

12 Eylül Anayasası bütünüyle, darbe düzeni tüm kurumlarıyla ortadan kaldırılmalı ve demokratik bir anayasa bütün yurttaşların katılımıyla yapılmalıdır.

Bu konuda atılacak ilk adım özel bir yasal düzenlemeyle 12 Eylül faşist darbesi döneminde sıkıyönetim mahkemelerinde, olağanüstü mahkemelerde verilen kararların tüm sonuçları ile yok sayılmasıdır. Bu kararlar nedeniyle oluşan kısıtlılık halleri kaldırılmalı ve yargılanan tüm kişilerden devlet adına özür dilenmeli, olumsuz etkilenenlerin uğradığı zararlar tazmin edilmelidir.

Yılmaz Kızılırmak