Devrimci 78’liler Federasyonu; DENİZ GEZMİŞ, YUSUF ASLAN, HÜSEYİN İNAN, ERDAL EREN ve NECDET ADALI’nın da idam edildiği darağacı ve idam sehpasını, Ulucanlar Cezaevi’nden çalarak, Barış ve Halkların Kardeşliği için 12 Eylül Utanç Müzesi’nde sergilemeyi planlıyor.

78’LİLER DARAĞACINI ÇALMAK İÇİN KARARLI

Devrimci 78’liler Federasyonu, Adalet Bakanlığı’nca mülkiyetiyle birlikte Altındağ Belediyesine devredilen Ulucanlar Ceza ve Tutukevinin, demirbaş kayıtları arasında bulunan darağacı ve idam sehpasını çalma konusunda kararlı olduklarını açıkladı. ‘Devletin zimmetli malı olan darağacı ve idam sehpasını çalmak’ yasalara göre suçtur uyarısına aldırmayan 78’liler, “biz bu suçtan yargılanmaya hazırız” diyerek ısrarlarını vurguluyor.

Devrimci 78’liler Federasyonu tarafından “Kamuoyuna ve AKP’li Ankara Altındağ İlçe Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’ye” dönük açıklamada, “Tiryaki’nin devrimcilerin kanı üzerinden rant sağladığı” ifadesine yer veriliyor.

DARAĞACINA ETKİN KORUMA

İki yıldır talep etmelerine rağmen darağacı ve idam sehpasının verilmediğini belirten Devrimci 78’liler Federasyonu, elektronik güvenlik sistemiyle demir kafesli camekân içinde saklanan darağacı ve idam sehpasını, bir gün mutlaka çalacaklarını, Barış ve Halkların Kardeşliği için 12 Eylül Utanç Müzesi’nde sergileyeceklerini belirtiyorlar.

“DEMİR KAFESTEN ÇIKARILACAK”

Açıklamada; “Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki tarafından çalınacak korkusuyla her türlü yöntemle korunan devrimci arkadaşlarımızın, yoldaşlarımızın idam edildiği sehpayı eninde sonunda hapsedildiği demir kafesinden çıkaracak olan örgüt; Devrimci 78’liler Federasyonu’dur” deniliyor.

DARAĞACINI 5 TL’YE GÖSTERİYORLAR

İdam sehpası ve darağacını görmek isteyenlerin 5 TL ödediği Ulucanlar Cezaevindeki uygulama bununla da sınırlı kalmıyor. Hücreleri görmek ve içinde kalmak içinde ayrıca para ödemek gerekiyor. Devrimci 78’liler Federasyonu bu konuda da “idam edilen devrimcilerin kanı üzerinden rant sağlayan Altında Belediye Başkanı Veysel Tiryaki”yi kamuoyu önünde teşhir edeceğini vurguluyor.

DARAĞACINI VERMEZLERSE ÇALACAKLAR

Belediye başkanına yapılan çağrı şu cümlelerle sona eriyor; “Ya darağacı ve idam sehpasını 6–27 Eylül 2011 tarihleri arasında Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde kurulacak 12 Eylül Utanç Müzesi’ne iade edilmek üzere teslim edersiniz, ya da çalarız. Başaramazsak bir başka sefer çalarız. Ve faşizmi, 12 Eylül zulmünü teşhir etmek için gerekirse dünyada darağacı çalmaya hazırlanan ve çalan tek örgüt oluruz.”

ULUCANLAR CEZAEVİ ŞİMDİLERDE RUHSUZ VE DUYGUSUZ

Hatırlanacağı gibi son birkaç yıl içinde Devrimci 78’liler Federasyonu hükümet nezdinde girişimlerde bulunarak Ulucanlar Ceza ve Tutukevini talep etmişti. En son İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Cemil ÇİÇEK ile görüşen federasyon başkanı Nejat KANGAL’a ÇİÇEK, idam sehpası ve darağacının sergilenmesi için verilebileceğini ve bu konuda Altındağ Belediye Başkanı ile görüşeceğini söylemişti. Bu görüşmelerden sonra Altındağ Belediye Başkanından olumlu mesajlar gelmiş, federasyonun “Devrimcilerin idam edildiği darağacı 12 Eylül Utanç Müzesi’nde sergilenecek” açıklamalarının basında geniş yer bulması üzerine Belediye Başkanı kararından dönmüştü. Altındağ Belediyesi tarafından müze haline getirilen Ulucanlar Cezaevinin bugün pek çok bölümü ortadan kaldırılmış, adeta resim ve heykel müzesi gibi düşünülerek yapılan tadilatlarla yepyeni hale getirilmiş. Şimdi ruhsuz ve duygusuz haliyle belediyenin rant kapısına dönüştürülen Ulucanları yolu düşüp de ziyaret edenler, çıkışta bu tarihi düşmanlığa isyan edemeden geçemiyor. Devrimci tutukluları “hayata dönüş operasyonları” ile katleden anlayış, şimdi cezaevinin tarihsel kimliğini katletmiş durumda.

İnsana, sanata ve kültüre düşman bu anlayıp mahkum edilmeli

“Ucube heykel” diyen bir başbakanın olduğu, başkentini “böyle sanatın içine tükürürüm” diyen belediye başkanının yönettiği, darağacından para kazanmanın ötesinde bir düşünce taşımayan bir belediye başkanının bulunduğu Türkiye’de yaşanılan tarihe, kültür ve sanata sahip çıkmak için daha cesur çıkışlar gerekiyor.

78’lilerin bu yaklaşımı anlamlıdır

Medyatik bir çıkış gibi görünse de Devrimci 78’liler Federasyonu’nun DENİZ GEZMİŞ, YUSUF ASLAN, HÜSEYİN İNAN, ERDAL EREN ve NECDET ADALI gibi devrimcilerin yaşamının son sözlerini tarihe not düştüğü darağacı ve idam sehpasını sahiplenmesi önemli.

Yılmaz Kızılırmak / ANKARA