AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Danıştay’ın, öğrencilerin başörtülü olarak Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı (ALES)’na girmesine izin veren düzenlemeyi iptal etmesine tepki gösterdi.

Anayasa’nın ’yerindelik denetimi yapılmaz’ hükmünün açık olmasına rağmen, Danıştay’ın ideolojik tavırla karar aldığına dikkat çeken Elitaş, “TBMM’nin yaptığı Anayasa değişiklikleri denetlenebiliyorsa, yaptığı kanunların Anayasa’ya uygun olup olmadığı denetlenebiliyorsa yargının da verdiği kararların Anayasa’ya uygun olup olmadığı denetlenebilmelidir” dedi. Elitaş, şöyle konuştu: “Türkiye’de demokrasiyi, özgürlüğü, insan haklarını ileri seviyeye ulaştırmak için gayret göstereceksek, öncelikle adaletin adil olması gerekir. Adalet adil olmadığı, ideolojik davrandığı sürece Türkiye’de yargıya olan güvenin zaafiyete uğradığını, yargının güven verici ortamdan uzaklaştığını görürüz ki, en büyük tehlike buradadır. Üst yargı mensupları adalete olan güveni artırmak için gayret gösterme mecburiyetindedir. Bu konuyla ilgili yeni bir düzenleme yapma ihtiyacı ortaya çıkacak. Yargı kararları ne kadar yanlış olursa olsun Anayasamız gereğince yargı kararlarına uymak zorundayız. Ama Anayasa’ya da herhalde bir hüküm koymak gerekir. Yargı kararlarını denetleyecek bir organın olması gerekir diye düşünüyorum.”

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Danıştay 8. Dairesi’nin, 2010 ALES kılavuzundaki kılık kıyafete ilişkin düzenlemenin yürütmesini durdurma kararına üzüldüğünü, karara itiraz edeceklerini bildirdi. Özcan, sosyal paylaşım sitesi Twitter’da yaptığı açıklamada, Danıştay’ın kararını hukukçulara inceleteceklerini belirtti. Özcan, şöyle dedi: Danıştay 8. Dairesi’nin almış olduğu ’ALES’e başörtülü öğrencilerimizin girebilmesi’ ile ilgili yürütmeyi durdurma kararına çok üzüldüm. Alınan bu kararı hukukçu arkadaşlarıma inceleteceğim. Hukuken gereken her ne ise o yapılacaktır. Bu kapsamda karara itiraz edeceğiz.

Eğitim İş Genel Sekreteri Kadir Koç, konunun toplumsal uzlaşmayla çözülmesini ve kimsenin mağdur olmamasını istediklerini belirterek, “Laik hukuk devletinde yaşıyorsanız kurallara uymak zorundayız. YÖK Başkanı pervasızca çıkış yaptı, ‘ben yaptım oldu’ dedi. Biz de ‘olmadı’ dedik. Biz bu konuda daha önce uyarılarımızı yapmıştık. Artık kişilerin mağdur olmaması için gerekenleri YÖK’ün yapması gerekiyor” dedi.

VATAN