Danıştay İdari Daireleri Kurulu, Amed Sur Dayanışma Derneği’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Sur’a dair “riskli alan” ve “acele kamulaştırma” kararlarının temyizi talebini kabul etti. Danıştay’ın 6. ve 14. Dairesi bir heyet oluşturarak başvuruları görüşecek.

Elif Akgül'ün Bianet'te yer alan haberine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2012’de Sur’u “riskli alan” ilan etmiş, çatışmaların sürdüğü 2015’te ise “riskli alan” kararına dayanarak kamulaştırma kararı vermişti.

Amed Sur Dayanışma Derneği, Bakanlığın iki kararını Danıştay’a taşınmıştı.

Danıştay 6. Dairesi Kasım 2016’da, “riskli alan” kararının 6. Daire, “acele kamulaştırma” kararınınsa 14. Daire tarafından görüşülmesi gerektiğini belirtmişti. İki işlem arasında maddi ya da hukuki yönden bir bağlılık olmadığını savunan Danıştay 6. Dairesi, iki işleme iki dilekçeyle başvurulması gerektiği yönünde karar vermiş, temyiz isteğini reddetmişti.

Amed Sur Dayanışma Derneği, Danıştay 6. Dairesi’nin kararını temyiz etti. Temyizi görüşen İdari Daireleri Kurulu, Danıştay 6. Dairesi’nin kararının bozulmasına karar verdi.

Avukat Özdoğan, "acele kamulaştırma" kararına dayanak olan "riskli alan" kararının sadece bir mimar tarafından hazırlanmış üç sayfalık bir teknik rapor olduğunu vurguluyor. 2012'de "riskli alan" kararına karşı AFAD'ın aksi yönde görüş sunduğunu hatırlatan Özdoğan şunları ekledi:

"Hukuken kabul edilemez bir dayanak. 2012'deki "riskli alan" kararını 2015'te dayanak yapmak istiyorsa Bakanlığın tek tek gezip evlerde tespit yapması gerekirdi. Uygulama bu haliyle 6306 sayılı kanuna da aykırı. Ancak Danıştay, Sur ile ilgili dosyalarda hükümet baskısından bağımsız karar veremiyor."

Davayla ilgili bilgi veren avukat Nuray Özdoğan bu sebeple çok sayıda Surlunun etkin yargıya ulaşamadığını söyledi.

“Bakanlık kamulaştırma kararını ‘riskli alan’ kararına dayandırarak verdiği için iki dava arasında hukuki bağ var. ‘Riskli alan’ kararı bozulduğu takdirde kamulaştırma kararı da dayanaksız kalacaktır. Bu nedenle ikisi için de Danıştay’a gittik. Ancak Danıştay 6. Dairesi iki dosyanın ayrılması yönünde karar verdi.

“Kamulaştırma kararının ardından Sur’da yaşayan herkes kararın iptali için başvurmuştu. 700 civarında dava vardı. Ancak Danıştay’ın ‘dosyaları ayırın’ kararından sonra çoğunluğu yoksul olan bu kişimler ikinci bir dosya harcı yatırabilecek durumda değildi. Bu nedenle Sur’da yaşayan çok sayıda kişi etkin yargıya ulaşamadı, hakkını savunamadı.”

Danıştay İdari Daireleri Kurulu’nun bu kararı sonucunda “riskli alan” işlemini görüşecek olan Danıştay 6. Dairesi ile “acele kamulaştırma” işlemini görüşecek olan Danıştay 14. Dairesi ortak bir heyetle Amed Sur Dayanışma Derneği’nin başvurusunu görüşecek.