Danıştay Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Adalet Komisyonu’ndan 18 Haziran’da geçti.

CHP’lileri hedef alan afişler nedeniyle 16 Haziran’da tartışmalı başlayan görüşmelerin sonucunda onaylanan tasarıya göre düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte Danıştay üyelerinin üyelikleri sona erecek.

Danıştay Başkanı ve Danıştay başsavcısı, başkanvekili, daire başkanı olarak görev yapanların Danıştay üyelikleri devam edecek.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5 gün içinde Danıştay üyesi seçimi,  Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca (HSYK) tarafından seçilenler arasından HSYK’ca, Erdoğan tarafından seçilenler arasından Erdoğan eliyle yeniden atanacak.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyle, Danıştay kadro sayısı 116 olacak. Üyeliği devam edenler, kadro sayısının içerisinde sayılacak.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla kadro sayısını aşan üye kadroları otomatik olarak iptal edilmiş sayılacak.

Danıştay üyeliğine seçilemeyenler ise HSYK Genel Kurulu’nca, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 10 gün içinde idari yargıda sınıf ve derecelerine uygun bir göreve atanacak.

Danıştay daire sayısı 17’den 10’a düşürülürken Danıştay; dokuzu dava, biri idari daire olmak üzere 10 daireden oluşacak.

Maddenin gerekçesinde, “İlk derece mahkemelerinin kararlarının büyük bir çoğunluğu bölge idare mahkemelerinde kesinleşecektir. Bu durumun Danıştay’ın iş yükünü önemli ölçüde hafifletecek olmasından dolayı Danıştay’ın daire sayısının yeniden belirlenmesine ihtiyaç bulunmaktadır” ifadesine yer verildi.