HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Ankara katliamında yaşamını yitiren mağdurların tazminatına yönelik,  'Daha kanı kurumadı insanların hangi tazminattan bahsediyorsunuz' dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve beraberindeki HDP Milletvekilleri, Ankara'da ki bombalı saldırıda yaşamını yitiren Fatma Esen ve Güney Doğan'ın ailelerine taziye ziyaretinde bulundu.

Yüksekdağ, mağdurlarına tazminat ödenmesiyle ilgili olarak, "Bütün Türkiye ve bizler sorumlular açığa çıksın derken, yeni ölümler yaşanmasın diye çırpınırken, yani bizler can derdindeyken böyle söylemin, böyle bir tazminat teklifinin ifşa edilmesi bile ayıptır. İnsanların acısına saygısızlıktır. Bu parayla tazmin edilecek bir acı değil" ifadelerini kullandı.

Yüksekdağ, Doğan'ın ailesine yapacağı ziyaret öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir basın mensubunun "Bakanlar Kurulu'nda Ankara'da ölenlerin yakınlarına ve yaralananlara tazminat ödenmesi kararı verildi. Bununla ilgili neler söyleyeceksiniz?" şeklindeki soruya Figen Yüksekdağ şöyle yanıt verdi:

“Bu konu üzerinde konuşmakta bile zorlanıyoruz biz. Konuşurken bile acı duyuyoruz; ama devlet siyasi iktidar bunu teklif etmekten hiç rahatsızlık ve acı duymuyor. Bu korkunç bir şey. Bütün Türkiye ve bizler sorumlular açığa çıksın derken, yeni ölümler yaşanmasın diye çırpınırken, yani bizler can derdindeyken böyle söylemin, böyle bir tazminat teklifinin ifşa edilmesi bile ayıptır. İnsanların acısına hakaret ve saygısızlıktır. Bu herhangi bir ölüm olayı değil ki. Parayla tazmin edilecek bir acı değil ki.

‘KANIN ÜSTÜ PARAYLA ÖRTÜLMEZ’  

Bunu yıllardan beri yapıyor bu siyasi iktidar. Roboski ve Suruç katliamında da yaptı. Ailelere tazminat teklif etti, aileler reddettiler. Ben sanmıyorum ki bugün de aileler devletimiz bize sahip çıkıyor diye düşünsün. Tam tersine kanın üstü parayla örtülmez. Korkunç bir şeydir bu. Bu bir iyilik, lütuf, destek ve sahiplenme değildir. Ve bunlar göstere göstere de olmaz aynı zamanda. Daha kanı kurumadı katledilen insanların, hangi tazminattan bahsediyorsunuz. Sorumluları açığa çıkartmanız gerekir. Ve üzerine bombayı bağlayıp bekleyen, suikast silahlarını üzerimize çevirmiş bekleyen canileri yakalamanız gerekir. Bu acılar ancak bu şekilde durdurulabilir. Ayıptır, zulümdür. Bu kadar insana zulümdür bu yaklaşımlar.”

‘BEBEK  KATİLİ İKTİDAR’

Güney Doğan'ın ailesine başsağlığı dileğinde bulunduktan sonra burada da bir konuşma yapan Yüksekdağ, "Allah biliyor. Biz ölen asker için de, gerilla için de, polis için de yandık. Ama biz ölen öldürülen elinde hiçbir silahı olmayan siviller için, gençler ve çocukları için çok daha fazla yandık. Ve soruyoruz siz niye yanmıyorsunuz? Siz niye yanmıyorsunuz, yakıyorsunuz?

Her gün daha fazla yakıyorsunuz, yok ediyorsunuz. Cenazelerimizin arkasından sokağa çıkan insanlara saldırıyor, saldırtıyorsunuz. Biz yasımızı tutarken, insanlarımız protesto haklarını kullanırken 2 çocuğu katlettiniz. Bebek katili bir iktidar var karşımızda. İktidar katil diyoruz, hayır katil değiliz diyorlar. Aynı zamanda bebek katilisiniz, çocuk katilisiniz. Ben daha dün kendi ellerimde 3,5 yaşındaki çocuğu toprağa gömüp geldim Adana'da..." şeklinde konuştu.