Atatürk'ün emriyle ABD'ye giden ve araştırmalar yapan Fuat Umay'ın ABD'li, Müslüman işçilerden topladığı bağışla kurulan Atatürk Çocuk Yuvası'nın, haziran ayında kapatılacağı belirtildi. Kapatıldıktan sonra 39 dönümlük arazinin ve binanın nasıl değerlendirileceği de henüz netleşmedi. 

Gazete Habertürk'ten Fatmanur Boylu'nun aktardığına göre Hayat Sende Gençlik Akademisi Derneği Başkanı Abdullah Oskay, "Keçiören Atatürk Çocuk Yuvası'nın, içindeki tarihi anıtlar nedeniyle müze olarak değerlendirilmesini ve geleceğe aktarılmasını istiyoruz. Tıpkı Ulucanlar Cezaevi gibi buraya da sahip çıkılmasını istiyoruz" diye konuştu.

‘BU ESERLER TOPLUMUN ORTAK HAFIZASIDIR'

Yazar ve şair Sunay Akın, yurtta bulunan eserlerin toplumun ortak hafızası olduğunu belirterek, "Böyle bir yeri yıkmak ya da başka şekilde kullanmak dünyanın pek çok yerinde müzeyi yok etmek demektir. Mekân çeşitli yenileme ve düzenlemelerle yurt olarak kullanılmalıdır. Yoksa nesli tükenen son kuşu öldürüp doldurmak gibi bir şey olur" dedi.

YURT, TARİHİ ESER NİTELİĞİNDE

Toplam 39 bin metrekarelik arazi üzerine kurulu Atatürk Çocuk Yuvası, 500 çocuğa hizmet verebilecek kapasitede. Yurt binasında ve bahçesinde Abdülhamid Dönemi'nden kalma çeşme, tarihi beşikler, kütüphaneler, demir karyolalar, yemekhane malzemeleri, oyun alanları, eski oyuncaklar gibi birçok malzeme bulunuyor