Cumhuriyet Gazetesi çalışanlarına yönelik açılan davanın ilk duruşmasının beşinci gününde ara karar açıklandı.

Mahkeme Kadri Gürsel, Akın Atalay, Ahmet Şık, Murat Sabuncu ve Ahmet Kemal Aydoğdu'nun tutukluluğunun devamına karar verirken, Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Hacı Musa Kart, Güray Tekinöz, Turhan Günay, Önder Çelik ve Hakan Kara'nın ise tahliyesine karar verdi.

Mahkeme Başkanı, davanın 11 Eylül’e ertelendiğini ifade ederek bu yıl için davayı bitirmek istediklerini söyledi.

Mahkeme Heyeti’nin açıkladığı ara karar şöyle:

Bu tür 5 gün devam eden davalarda avukatlara özellikle teşekkür ederim. Salonun düzenini sağladılar. Bu aslında salonun da avukatların da sanıkların da istemediği bir yol arkadaşlığı.

Bu davayı okurken de aslında bunu hem anladık hem özümseyemedik, anladığımız husus şuydu; Davada bize aslında sanıklar tarafından özümsememize yardımcı olan husus Cumhuriyet Vakfı senedidir. Sonuç olarak yardım kavramının bu davada asıl suçlama olan yardım kavramının senet çerçevesinde değerlendirilmesi gerekir. İyi irdelenmesi gerekir. Bu anlamda, uzun uzun yazdık gerçi ama senetle irtibat senet üzerindeki hakimiyet, üstlenilen özellikle görev önemlidir. CMYK 100/1 ve 2. maddeler değerlendirdik. Bu çerçevede bizim değerlendirmemiz şu şekildedir. Bu celse itibariyle tahliyesine karar vereceğimiz sanıklar, Güray Öz, Musa Kart, Bülent Utku Hakan Karasinir, Önder Çelik M.Kemal Güngör ve Turhan Günay'dır. Diğer sanıkların tutukluğuna karar verilmiştir.

AVUKATLARLA İLGİLİ KISITLAMA KARARI KALDIRILDI

Savunması alınmış olan sanıkların hepsinin vareste tutulma kararını kabul ettik. Avukatlarla ilgili kısıtlılık kararını kaldırdık. Cezaevine yazı yazacağız. Sanıkların kendi kişisel arşivlerini içeren dijital materyallerin incelenmesi bittiyse kendilerine teslim edilecek.

Avukatların cezaevinde sanıklarda görüşmeleri konusunda kısıtlılık kararı vardı. Onun kaldırılmasına karar verdik ve cezaevine yazılarımızı gönderiyoruz. Spesifik belli sanıkların kendi kişisel arşivlerini de içeren belgelerin teslimi konusunda talepleri vardı. Tüm sanıklara teşvir edecek şekilde dijital materyallerın incelenmesi bittiyse onların derhal gönderilmesi ve suç teşkil etmeyen hususların sanıklara teslimi sağlanmasına karar verdik ancak Bülent Yener ve Hakan Kara yönünden ki onlardan da böyle bir talep gelmişti. Özellikle onların arşivlerine zarar gelmemesi için çaba harcayacağız.

Can Dündar ve İlhan Tanır hakkındaki yakalama kararları devam ediyor.

Güray Öz, Musa Kart, Bülent Utku, Hakan Kara, Önder Çelik, Turhan Günay ve Mustafa Kemal Güngör'ün tahliyesine karar verildi ve diğer sanıkların tutukluluk halinin devam etmesine karar verildi.

Dava 11 Eylül'e ertelendi ve bilirkişi oluşturulmasına karar verildi. Dava Ekim Kasım Aralık'ta celse koyarak bu davayı bu yıl bitirmeyi planlıyoruz. Gayrimenkul değerlemesi için bilirkişi incelemesi yaptıracağız. Açık kaynak incelemesine gerek yok. Bu davada örgüte yardım kararını vakıf senedine göre değerlendiriyoruz.

İnan kıraç, Alev Coşkun, Mustafa Pamukoğlu, İbrahim Yıldız, Miyase İlknur, Aykut Küçükkaya, Nevzat Güngör tanık olarak dinlenecek.

SAVCI MÜTAALASINI VERMİŞTİ

Cumhuriyet Gazetesi davasında alınan savunmalar ve taleplerin ardından duruşma savcısı taleplere ilişkin mütalaasını açıkladı. Başsavcıvekili Hacı Hasan Bölükbaşı, Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Musa Kart, Güray Öz hakkında adli kontrol şartıyla tahliye kararı verilmesini, Turan Günay hakkında ise direkt tahliye kararı verilmesini talep etti.

Savcı Akın Atalay, Murat Sabuncu, Önder Çelik, Kadri Gürsel, Ahmet Şık, Hakan Kara, Kemal Aydoğdu'nun tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.

Savcı, mütalaasında gazeteci Ahmet Şık’ın tutukluluk halinin devamını talep ederken “İddianamede belirtilen ve bir bütün olarak değerlendirilen Twitter hesabındaki paylaşımları, Cumhuriyet.com.tr de yayınlanan ve firari sanık Can Dündar’ın MİT TIR’ları haberinde olduğu gibi PKK, DHKP-C ve FETÖ terör örgütlerinin nihai amacı doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ulusal ve uluslararası mecrada terör örgütlerine lojistik destek sağlayan, destek veren devlet olduğu yönünde algı ve izlenim yaratmaya yönelik paylaşım ve beyanları” ifadelerini kullandı. 

AHMET ŞIK’IN SAVUNMASI İÇİN SUÇ DUYURUSU TALEBİ

Savcı Bölükbaşı ayrıca gazeteci Ahmet Şık’ın 2 gün önce yaptığı savunma ile ilgili de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasını talep istedi.