15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından Türkiye'de 3 ay süreyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün 15 Temmuz Darbe Girişimi gündemiyle toplanan MGK ve Bakanlar Kurulu'nda alınan kararları açıkladı.

Erdoğan, “MGK'da yaptığımız kapsamlı değerlendirme sonucunda, OHAL ilan edilmesini hükümete tavsiye edilmesi kararını aldık. Bakanlar Kurulu da, Anayasa'nın 120. maddesi uyarınca Türkiye'de 3 ay OHAL ilan edilmesini kararlaştırdı” dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

“Milletimizin ülkesine ve iradesine kararlı bir şekilde sahip çıkması karşısında darbecilerin silahları da tankları da helikopterleri de uçakları da işe yaramamıştır. Asker elbisesi giymiş teröristler karşısındaki dik duruşlarıyla memleketine ve geleceğine sahip çıkan milletimiz, gece boyunca kahramanlık destanları yazmıştır.

“Ülkemiz tarihinde ilk defa bir silahlı darbe girişimi milletin bizzat kendisi tarafından akamete uğratılmıştır. Türkiye, demokrasi ve hukuk devletine olan bağlılığını vatandaşlarının canı pahasına ispat etmiştir.

OHAL İLAN EDİLDİ

“MGK'da yaptığımız kapsamlı değerlendirme sonucunda, OHAL ilan edilmesini hükümete tavsiye edilmesi kararını aldık. Bakanlar Kurulu da, Anayasa'nın 120. maddesi uyarınca Türkiye'de 3 ay OHAL ilan edilmesini kararlaştırdı.

“Olağanüstü hal ilanının amacı ülkemizde demokrasiye, hukuk devletine, vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerine yönelik bu tehdidi ortadan kaldırmak için gereken adımları en etkin ve hızlı şekilde atabilmektir.

“OHAL oldu diye valiler devreden çıkmayacak. Valilerimizin yetkileri, iradeleri bu süreç içerisinde daha da artacak. Silahlı kuvvetlerimiz valilerimizin emrinde bu süreci sürdürecek. Silahlı Kuvvetler hükümetin emrindedir.

“Bu milletin seçtiği Cumhurbaşkanı olarak bizler de Silahlı Kuvvetler içerisindeki bu virüsleri temizleyeceğiz. Kararlı bir şekilde bu da devam edecek. Bunu inşallah temizleyeceğiz ki milletimiz huzur bulsun.

'246 MASUM İNSAN HAYATINI KAYBETTİ'

“Darbe girişiminde bulunanların açtıkları ateş sonucu sivil vatandaşlarımızdan, polislerimizden ve askerlerimizden şu an itibarıyla 246 masum insan hayatını kaybetmiş, bin 536 masum vatandaşımız da yaralanmıştır.

“Şu anda şu siyasi parti, bu siyasi parti... Bunun üzerinde duracak değilim ama Cumhurun Başkanı olarak ben milletimle iftihar ediyorum ve milletimizle birlikte inanıyorum ki bütün bu engelleri aşmak suretiyle demokrasi tarihine bir kahramanlık destanını Türk milleti olarak biz yazmış oluyoruz. Bu böyle anılacaktır."

Erdoğan, şunları söyledi:



ANAYASA’NIN 120’İNCİ MADDESİ

Anayasa’nın 120’inci maddesi şöyle: “Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddî belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddî şekilde bozulması hallerinde, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Millî Güvenlik Kurulunun da görüşünü aldıktan sonra yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde, süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilân edebilir.”