Kaybedilen eşi İsmail Şahin’i 19 yıldır arayan Kiraz Şahin’i uğurlayan Cumartesi Anneleri/İnsanları “İsmail Şahin’i aramaya biz devam edeceğiz, mücadeleni biz sürdüreceğiz” dedi.

19 yıldır kaybedilen eşi İsmail Şahin’in akıbetini soran Kiraz Şahin, bir yıldır mücadele ettiği kanser hastalığı nedeniyle 40 yaşında hayatını kaybetti.

İsmail Şahin, Beyoğlu Belediyesi'nde temizlik işçisi olarak çalışırken 18 Ocak 1996'da mesai saatleri içinde kaçırılıp kaybedilmişti. Kiraz Şahin 19 yıldır eşi ve tüm kayıplar için mücadele etti ancak adalet arayışına karşılık bulamadı.

Sarıgazi Cemevi’nde Kiraz Şahin için düzenlenen törende Galatasaray Meydanı’nda birlikte olduğu Cumartesi Anneleri, onların çocukları, Cumartesi İnsanları, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon üyeleri bir aradaydı.

Yakalarında Kiraz Şahin’in Galatasaray Meydanı’ndaki cumartesi oturmalarında eşinin fotoğrafını taşıdığı bir fotoğrafını taşıdılar. Ellerindeki kırmızı karanfilleri Kiraz Şahin’in tabutuna yerleştirdiler. İsmail Şahin'ni bulana dek Kiraz Şahin'in mücadelesini sürdüreceklerini söylediler.

Kiraz Şahin'in tabutunu Cumartesi meydanında birlikte mücadele ettiği kadınlar taşıyarak Şahin'i memleketi Tokat'a uğurladı.

Mikail Kırbayır: Adalet yine mahşere kaldı

Cemevi avlusunda Galatasaray Meydanı’nda birlikte kayıpların akıbetini sorup faillerin yargılanması taleplerini dile getirdiği insanlar Kiraz Şahin’i bianet'e anlattı.

Kiraz Şahin’in çok mütevazı, eşi ve tüm kayıplar için verilen mücadelenin her alanında bulunan, çocuklarını Galatasaray Meydanı’nda büyüten bir kadın olduğunu anlattılar. Kayıplar mücadelesinde hayatını yitiren diğerleri gibi Kiraz Şahin’in de adalete ulaşmadan hayatını kaybettiğini söylediler.

CEMİL KIRBAYIR’IN AĞABEYİ MİKAL KIRBAYIR, “ADALET YİNE MAHŞERE KALMIŞTIR” DEDİ.

“Adalet arayışında devlet yine gözlerini kapamış, kulaklarını sağır etmiş, dili lal olmuştur. Bu insanların hesabını mahşere bırakmak sanki kendi aralarındaki bir protokol. Bir türlü adalet sağlanmıyor, insanlarımızın hepsi gözü açık, muradına eremeden gidiyor.

“Onların sadece bir isteği vardı; Çiçek bırakabilecek bir mezarım olsun. Sevgili Kiraz maalesef devlet güçleri tarafından tüm bu insani haklarından mahrum bırakılarak aramızdan ayrıldı. Işıklar içerisinde olsun. Son sözümüz değil de son konuşmalarımız, ben de dahil, herhalde adaletle buluşamadan göçüp gideceğiz, durum onu gösteriyor.”

HANİFE YILDIZ: ONUN BIRAKTIĞI YERDEN DEVAM EDECEĞİZ

Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız, recep Tayyip Erdoğan başbakan iken yaptıkları görüşmede Kiraz Şahin’in de olduğunu anlattı.

“Kiraz dokuz yaşında annesiz kalıyor. Nasıl büyüdü, evlendi bilmiyoruz. Altı yıllık evliyken eşi belediye işçisi, kayboluyor. Şimdiki cumhurbaşkanı belediye başkanı. (Recep Tayyip Erdoğan ile) Görüşmeye gittiğimizde Kiraz da oradaydı. Durumu anlattı, ‘Sizin dönemizde kaybedildi’ dedi. Ama ne yazık ki karşılık alamadı. O rahat olsun biz onu bıraktığı yerden aynen devam edeceğiz.”

Kaybettiği oğlunun ikiz bir kız kardeşi olduğunu ancak ölü dünyaya geldiğini anlatan Yıldız, oğluyla Kiraz Şahin’in aynı yaşta olduğunu belirterek “Kiraz ile birlikte benim çocuklarım da ölmüş oldu” dedi.

AYŞE YILMAZ: ÇOK MÜTEVAZI, BÜYÜK YÜREKLİ BİR KADINDI

Cumartesi İnsanları’ndan Ayşe Yılmaz, 20 yıldır tanıdığı Kiraz Şahin’i “Çok mütevazı, kayıplara karşı mücadelenin her alanında olmuş bir kadındı” diye anlattı.

“Eşi kaybedildiği dönemde Galatasaray’a ilk gelenlerden oldu. Çok mütevazı, hiç popülizmi olmayan, özellikle kayıplara karşı mücadelenin her alanında olmuş bir kadındı. Kiraz ayrıca Uluslararası Gözaltında Kayıpları Araştırma Komitesi’nin de kurucularındandır.

“Her cumartesi oturmasını yapar, gider. Yüzlerce kez gözaltına alındı, dayak yedi. Kiraz’ın mide kanseri olması tesadüf değildir. Orada en çok gaz yutan, dayak yiyen, gözaltına alınanlardan biridir. Ama hiç sesi soluğu çıkmamıştır.

“Kiraz çok büyük yürekli bir insandı. Biri dört, biri bir buçuk yaşında iki çocuğunu o meydanda büyüttü. Bir de torunu oldu yakında. 40 yaşında nine oldu.

“Hastalığı döneminde ziyaret ettiğimde ‘Ayşe abla İsmail’in fotoğrafını sen tut’ demişti. Ben de onun vasiyetini yerine getirmeye çalıştım, İsmail’in fotoğrafını taşıdığım fotoğrafları da ‘yüreğin rahat olsun’ diyerek ona gösterdim.

“Kiraz’ın bize vasiyeti var, İsmail’in akıbetinin öğrenilmesi, kaybedenlerin cezalandırılması için İsmail’in fotoğrafını orada taşıyacağız.”

MASİDE OCAK: SANA SÖZ, İSMAİL'İ BİZ BULACAĞIZ

Cenaze namazının ardından Cumartesi Anneleri/İnsanları tabutun başına geldi. Burada konuşan Maside Ocak "Kiraz'la 20 yıldır yol arkadaşı, kardeş, dost olduk" dedi.

"Kiraz'sız biz çok eksildik. Kiraz'la çok yaralandık. Kiraz'sız o meydanda oturmaya devam edeceğiz belki ama ne Kiraz'ı ne İsmail'i, sadece o meydanda değil, hiçbir yerde, hiçbir zaman unutturmayacağız.

"Gözün arkada kalmasın sevgili Kiraz. Başladığın ve bugüne dek sürdürdüğün mücadeleyi omuzlanarak devam ettireceğiz. Sana söz İsmail'i biz bulacağız."

KİRAZ ŞAHİN MEYDAN'A SESİNİ GÖNDERMİŞTİ

Kiraz Şahin hastalığı nedeniyle son zamanlarda Galatasaray Meydanı'na gelemiyordu. Üç hafta önce ses kaydını gönderdi meydana. Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon üyesi Zeynep, ses kaydını almaya gittiğinde Kiraz Şahin'in anlattıklarını aktardı:

"19 yıldır oradayım. Çocuklarımı o meydanda büyüttüm, torunlarım da orada büyüyecek.Şimdi orada olamamak beni üzüyor. Alana gelemiyorum ama yüreğim hep orada. Ben gelemesem de oradakiler İsmail'in akıbetini soracak, onu aramaya devam edecek."

Kaynak: bianet