Cumartesi Anneleri/İnsanları, kayıpların akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 645’inci kez Galatasaray Meydan’ında bir araya geldi.

Bu haftaki eylemde, 13 yıldır haber alınamayan Tolga Baykal Ceylan’ın akıbetini soruldu.

HDP’nin Yoğurtçu Parkı’ndaki ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne destek açıklamasının yapıldığı eylemde, hukukun üstünlüğü ve vicdan için nöbete katılım çağrısı yapıldı.

Eylemde söz alan Tolga Baykal Ceylan’ın annesi Kadriye Ceylan, 13 senedir oğlunu aradığını ifade ederek, “Tolga sevgi doluydu nefretleriyle boğdular. Tolga büyüktü küçülterek kendi seviyelerine indirmek istediler. Çünkü Tolga Hıristiyan olmuştu. Zorunlu askerliğe karşıydı. Bunlar onlara göre ihanetti. Kimse kayıpların ortaya çıkmasından korkmasın” dedi.

10 Ağustos 2004'te oğlunun kendisini arayarak boğuk bir sesle bir numara söylediğini, ardından telefonun kapandığını belirten Ceylan, başvurduğu polisin konuyla ilgilenmediğini aktardı. Ceylan, dosyanın kapatıldığını, yapılan itirazın sonuçlanmadığını ifade etti.

‘AKİBETİNİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Basın açıklamasını, Cumartesi İnsanları’ndan Mukaddes Şamiloğlu okudu:

“645. haftamızı da ağır insan hakları krizi koşullarında gerçekleştiriyoruz. İktidarın hukuk devleti değerlerine yönelme yerine, bu değerler için ağır tehdit olan otoriterleşmeye yönelmesi yaşadığımız ağır insan hakları krizinin temel nedenidir. Krizi aşmanın yolunun hukuk, adalet, barış ve demokratik siyasetten geçiyor.”

24 yaşındaki İTÜ öğrencisi Tolga Baykal Ceylan 7 Ağustos 2004 tarihinde tatil amacıyla Kırklareli'nin İğneada ilçesine gitti. Aynı gün telefonla annesini arayarak İğneada'ya ulaştığını söyledi. Annesi ile haberleşmeleri 10 Ağustos 2004 tarihinden sonra kesildi. Tolga'dan bir daha haber alınamadı.

Demirköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma dosyası 2006 yılında ‘kovuşturmaya yer olmadığı’ kararıyla kapatıldı. Annesi Kadriye Ceylan’ın İnsan Hakları Derneği’ne başvurdu. Olay Meclis’e taşındı.

2011’de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumartesi Anneleri/İnsanları ve İHD yetkilileriyle görüştü ve Ceylan’ın akıbetini soruşturmak amacıyla TBMM İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde bir alt komisyon kuruldu.

“Komisyon 4 aylık çalışması sonucunda yayınladığı raporda ‘Tolga Baykal Ceylan’ın gözaltında kaybolmadığı, normal bir asayiş kaybı olayı ile karşı karşıya olunduğu’ sonucuna vardı.

Dört aylık çalışmanın ardından komisyonun yayınladığı raporda şu ifadeler yer aldı: ‘Komisyonumuzu bu aşamada, elindeki verilerin değerlendirilmesi sonucunda, Tolga Baykal Ceylan'ın gözaltında kaybolmadığına, ancak bugüne kadar ailesi ve çevresinden hiçbir kişiyle temas kurmaması gerçekliği karşısında da normal asayiş olayı olarak değerlendirilmesi gereken bir kayıp olayı ile karşı karşıya olduğumuz sonucuna ulaşmıştır.’

Tolga Baykal Ceylan’ın başına ne geldiğini bilmek annesinin ve toplumun hakkıdır. Bu hakkımızın takipçisi olacağız.”

(Kaynak: Bianet)