AYDIN - Her cumartesi günü Galatasaray Lisesi önünde kaybedilen yakınları için oturma eylemi gerçekleştiren Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 17. yıldönümünde Mehmet Ağar'ın tutuklu bulunduğu Aydın’ın Yenipazar ilçesindeki Cezaevi’nin önündeydi.

 

Aydın'ın Yenipazar İlçesi'ndeki K1 Tipi Cezaevi'nde, Susurluk davasında çarptırıldığı hapis cezasını çeken Mehmet Ağar'ı cezaevi yakınında protesto eden Cumartesi Anneleri'ne ilçe halkından küçük bir grup tepki gösterince gergin saatler yaşandı.

 

BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ve partililer ile İnsan Hakları Derneği üyelerinin de destek verdiği Cumartesi Anneleri, cezaevi yakınında basın açıklamasının ardından ilçeye sokulmadan bölgeden uzaklaştırılırken, onlara tepki gösteren küçük grup cezaevi önünde Ağar'a destek sloganları atıp İstiklal Marşı'nı söyledi. Grup çevredeki ağaçlara bayraklar astı, Cumartesi Anneleri'ne slogan atarak tepki gösterdi.

 

'SEN BİZİ İYİ TANIRSIN'
'Cumartesi Anneleri' gözaltında kaybolanlardan Mehmet Ağar'ı sorumlu tuttuklarını söyledi ve Ağar’a, ellerinde gözaltında, karakollarda, cezaevlerinde, karanlık pusularda kaybettikleri çocuklarının resimleri ile tepkilerini dile getirdiler.

 

BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, aralarında öldürülen eşi Savaş Buldan dahil gözaltında kayıplar ve faili meçhullerden Mehmet Ağar'ı sorumlu tuttuklarını söyledi. Ağar'ın devletle pazarlık sonucu ödül gibi buraya gönderildiğini belirten Pervin Buldan, ''Sen bizi iyi tanırsın, biz de seni tanırız. Sen unutmazsın Savaşları, Ahmetleri, Rıdvanları, Alileri, Düzgünleri. Biz de unutturmayacağız seni. Ama sen cezanı çekene kadar senin kabusun olacağız ve olmaya devam edeceğiz'' diye konuştu. Ardından 'Cumartesi Anneleri'nin daha önceki eylemlerinde çekilmiş bir fotoğrafının büyütülüp basıldığı bir panoyu polis barikatının önüne bırakan protestocular bir süre slogan attı. Kayıp yakınları, "Unutmadık Ağar, peşindeyiz", "Kaybedenler, kaybedecek", "AKP açıkla bu pazarlık neden" sloganlarını attı.

 

Metin Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe de kaybettiği oğlunun acısının hala içinde olduğunu, gerçek sorumluların ise cezasız kaldığını söyleyerek duygularını ifade etti.

 

'BEN ÖLSEM BİLE TORUNLARI PEŞİNİ BIRAKMAYACAK'

Halil Alpsoy'un eşi Fikriye Alpsoy, eşinin Kürt olduğu için öldürüldüğünü söyledi. Mehmet Ağar'a seslenerek, “Ben ölsem bile torunları gelecek, peşini bırakmayacak” dedi.

 

Nurettin Yedigöl'ün kardeşi Muzaffer Yedigöl, Mehmet Ağar'ın burada tatil yaptığını, bu şekilde ödüllendirildiğini söyledi. AKP'ye kayıpların, faili meçhullerin hesabını sorma çağrısı yapan Yedigöl, “Sen sormazsan davamızı AİHM'e götüreceğiz” dedi.

 

Yusuf Erişti'nin kızkardeşi, kardeşi öldürüldüğü zaman Ağar'ın İstanbul Emniyet Müdürü olduğunu hatırlattı, Ağar'a “Kardeşimin kemikleri nerede” diye sordu.

 

'KABUSUN OLACAĞIM'

1995'te kaybedilen Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız, oğlunu kendi elleriyle karakola teslim ettiğini ve yıllardır onu aradığını söyledi. Ağar'a “Kabusun olacağım” diye seslenen Yıldız, gözyaşları içerisinde, “Ben bu acıya nasıl katlanacağım. Benim yavrumun bir parça kemiğini versinler” dedi.

 

 

Ellerinde Mehmet Ağar’ın sözlerini içeren ‘Devlet adına bin operasyon yaptım’ pankartını da ellerinde taşıyan Cumartesi Anneleri, Mehmet Ağar çıkana kadar cezaevi önünde eylem yapacaklarını belirttiler.

 

Cumartesi Anneleri'nin önünü kesen Yenipazarlı küçük bir gruptan bazıları motosikletleriyle otobüslerin peşine düştü ve Cumartesi Anneleri'ni tahrik etmeye çalıştı. Bazıları araçlara taş attı.

 

'AĞAR'A UZANAN ELLER KIRILIR'
Yenipazarlı küçük grup, 'Ağar'a uzanan eller kırılır', 'Ağar gururumuz' sloganları atarak cezaevinin önüne geldi. Grup, bir süre Mehmet Ağar'a destek sloganları attıktan sonra İstiklal Marşı'nı söyledi ve ardından ilçe merkezine döndü.

 

KORKUT EKEN TEHDİT ETTİ
Eski özel harekatçı Korkut Eken, sabah Yenipazar'a geldiğini ve eylemi uzaktan izlediğini söyleyerek, güvenlik güçlerinin yeterli önlemleri aldığını ve herhangi bir tatsızlığın çıkmamasının da sevindirici olduğunu söyledi. Eken, “Geldikleri yer yanlış yer. Evlatlarının katillerini, Kandil'de arasınlar. PKK'nın dağ kadrolarında arasınlar. PKK'nın siyasi temsilcileriyle gelmeleri maksatlarını ortaya koymaktadır. Amaçları bu huzur dolu ilçede karışıklık çıkartmak ve Sayın Mehmet Ağar'ı rahatsız etmek” dedi.

 

Van bağımsız milletvekili Aysel Tuğluk'un daha önce 'Ağar'a şato tahsis edildi' dediğini söyleyen Korkut Eken, ''Peki kendisi, Abdullah Öcalan'a ada tahsil edilirken niye sesini çıkartmadı. Diğer milletvekili ve etrafındakiler de bizi çok iyi tanırlar, asıl kabus biz oluruz'' diye konuştu.