Cumartesi Anneleri/İnsanları, kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması için 611’inci kez Galatasaray Lisesi önünde bir araya geldi.

Adalet arayışlarının 611. haftasında Cumartesi Anneleri,  Müjgan Ekin ve Diyarbakır’da 1 Aralık 2016 tarihinden beri haber alınamayan Taşkın Yasak’ın akıbetini sordu.

Üzerine kımızı karanfillerin bırakıldığı “ Failler belli kayıplar nerede” pankartı açılan eylemde, kayıpların fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşındı.

Bu haftaki eylemde 24 Ekim 2016 tarihinde polisler tarafından Ankara Batıkent’te gözaltına alındığı iddia edilen Müjgan Ekin ve Diyarbakır’da 1 Aralık 2016 tarihinden beri haber alınamayan Taşkın Yasak’ın akıbeti soruldu. Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Cumartesi Annelerinden Asiye Karakoç da anıldı.
 
‘BİN YIL GEÇSE DE VAZGEÇMEYECEĞİZ’
 
Geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden Cumartesi Annelerinden Asiye Karakoç’un oğlu Hasan Karakoç, “611 haftadır, 21 yıldır burada feryat ediyoruz.  Kayıplarımız açığa çıkarılsın failler yargılansın diyoruz. Talebimiz görmezlikten gelindi. Bu süre zarfında birçok annemizi kaybettik. Geçtiğimiz günlerde de Asiye annemizi yıldızlara uğurladık. Oğlunun katilleriyle hesaplaşamadan aramızdan ayrıldı. Diğer kayıp aileleri gibi. Bizim temennimiz kayıpların akıbetinin ortaya çıkarılması. Bin yıl geçse de kayıplarımızın akıbeti ortaya çıkarılana kadar peşini bırakmayacağız” diye konuştu.
 
‘İNSAN HAKLARI GASBEDİLMİŞ DURUMDA’
 
Karakoç’un ardından konuşan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Bu hafta insan hakları haftası. Geçtiğimiz bir yıl, insanlarımız kaybedildi, kadınlarımız çocuklarımız katledildi. Yaklaşık 4 aydır OHAL ile yönetiliyoruz. Ülkenin her tarafı kan gölü. Böyle bir yılı geride bıraktık. Gazeteciler, siyasetçiler hapiste. İnsan hakları bu hükümet tarafından gasbedilmiş durumda” dedi.
 
'MÜJGANLARA, TAŞKINLARA SAHİP ÇIKALIM YENİ KAYIPLAR YAŞANMASIN'
 
49 gündür kayıp olan Müjgan Ekin'in babası Esat Ekin, “Bugüne kadar Cumartesi Annelerine destek olamadığımız için üzgünüm. 611gündür bizim çocuklarımız kaybedilmesin diye mücadele ettiniz.  Benim kızım 29 yaşında. Kendi elimle Ankara’ya gönderdim.  Ama 49 gündür haber alamıyorum. Tüm devlet kurumlarına başvurmama rağmen cevap alamıyorum” dedi. Görgü tanıklarının ifadesine değinen Ekin, “Batıkent’te polisler tarafından gözaltına alındı. Binlerce mobese kamerası olmasına rağmen nasıl bulamıyorsunuz kızımı? Benim kızım şu an devletin elinde. İşkence yapıyorsunuz. Benim kızım ne yapabilir bu devlete. Program sunucusuydu. Neden korktunuz bu çocuktan. Sevgiye uçan, güvercin kanatlı çocuğumdan ne istiyorsunuz? Neden kaybetmeye çalışıyorsunuz? Devleti yönetenlere sesleniyorum. Siz karanlık bir ülke yaratmaya çalışıyorsunuz. Bizim amacımız bu ülkeyi o sizin karanlığınızdan çıkarmak.
 
“Müjgan gibi çocukların amacı da budur. Sevgiyi, aşkı, barışı yaratmaktır. 49 gündür bu çocuk nerede? Bin yıl geçse de çocuğumu sizin elinizden kurtaracağım. 49 gündür kapınızı çalmamıza rağmen, mobese kameralarına rağmen neden bulamıyorsunuz? 90’lı yıllarda birçok insanımızı kaybettiniz. Aynı şeyleri mi yaşatıyorsunuz. İnsanların barış içinde yaşaması neden bu ülkeyi yönetenleri korkutuyor. Bizim çocuklarımızı neden karanlıkta kaybetmeye çalışıyorlar. Hep birlikte Müjganlara, Taşkınlara sahip çıkalım ki yeni kayıplar yaşanmasın” dedi.
 
‘SESİM OLUN’
 
Eylemde Diyarbakır’da 10 gündür kendisinden haber alınamayan Taşkın Yasak’ın eşi Burcu Yasak’ın gönderdiği mektup da okundu. Mektupta şu ifadeler vardı: “Nerede, kim yaptı, Canı yanıyor mu? Gerçekleştirilecek hayalleri olan gencecik bir insan o. Tek başıma sesimi duyuramıyorum. Sesim olun, sesime ses verin. Yeni Müjganlar, yeni Taşkınlar olmasın. Tek bir insan daha sevdiklerinden ayrılmasın. Bir annenin, bir eşin daha gözü yaşlı kalmasın.”
 
KAYIPLAR NEREDE?
 
İHD adına ortak açıklamayı okuyan Mukaddes Şamiloğlu, Dünya İnsan Hakları Gününde herkesi ‘Müjgan Ekin ve Taşkın Yasak nerede’ sorusunu sormaya çağırdı. Şamil, kendisinden haber alınamayan iki genç insanın akıbetini sormak için toplandıklarını belirterek, “Müjgan Ekin’in babası Esat Ekin, kendi imkanlarıyla kızını aradı ve 2 görgü tanığına ulaştı. Tanıklar 24 Ekim günü Ankara Batıkent Metro çıkışında taksi durağı önünde siyah bir Ford Focus marka araba beklemeye başladı. Müjgan Ekin taksiye bindikten sonra siyah araç taksiyi takip etti ve taksiden inen Müjgan’ı kolundan tutarak siyah arabaya bindirdiler. Polisin yaptığı araştırmada Mobese kayıtlarından siyah aracın varlığı tespit edildi. Görüntülerden aracın içerisinde bulunan 2 kişiyi de tanıklar tespit etti” diye konuştu.
 
Şamiloğlu, Cumhuriyet Savcısının ‘Zorla kaçırılma ihtimali bulunduğundan’ dosyanın terörle mücadele şube müdürlüğüne devredilme talimatı verdiğini belirterek bu zamana kadar hiçbir adım atılmadığını söyledi.
 
1 Aralık’tan beri kendisinden haber alınamayan Taşkın Yasak’ın 3 kez ‘RedHack üyesi’ olduğu iddiasıyla gözaltına alındığını ifade eden Şamil, “Hükümet derhal Müjgan Ekin ve Taşkın Yasak’ın nerede olduğunu açığa çıkartma yükümlülüğünü yerine getirsin” dedi.  
 
(Kaynak: Evrensel)