Cumartesi Anneleri/İnsanları adalet arayışlarının 606’ıncı haftasında İstanbul Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi.

Eylemde 1993’de Şırnak'ın Silopi ilçesinin Çiflik köyünde seçmen belgelerinde yaşanan sorun nedeniyle karakola çağırılan ve kaybedilen Osman Kayar’ın akıbeti soruldu.

"Failler belli, kayıplar nerede?" yazılı pankartın üzerine kırmızı karanfiller bırakan Cumartesi Anneleri, kaybedilen yakınlarının fotoğraflarını taşıdı.

Bu haftaki buluşmaya kayıp yakınları ve çok sayıda insan katıldı.

Eylemde, ülkede yaşanan hukuksuzluğu protesto etmek amacıyla kayıp yakınları konuşmadı.

'ÖZGÜRLÜKLERİMİZE SAHİP ÇIKMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

Cumartesi anneleri adına basın açıklamasını İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nden Şermin Gazioğlu okudu. Açıklamada, OHAL kapsamında dergi, ajans ve gazetelerin kapatılması, rektörlük seçimlerinin kaldırılması, akademisyenlerim ihraç edilmesi ve milletvekillerinin tutuklanmasının anti demokratik olduğu vurgulanarak “Herkesi hak ve özgürlüklerini sahiplenmeye çağırıyoruz” denildi.

'OSMAN KAYAR NEREDE?'

Gazioğlu, “41 yaşındaki Osman Kayar, aliesi ile birlikte Silopi'nin Çiflik köyünde yaşıyordu. 1993 yılının Kasım ayında Ortaköy karakolu komutanı evinde telefon olan bir köylüyü aradı. Osman Kayar ve kardeşinin seçim belgelerinde bir sorun olduğu için karakola gelmelerini söyledi. Kayar, köy muhtarı ve telefon edilen köylü birlikte karakola gitti. Karakolda Osman Kayar'ın kardeşinin gelmesi gerektiği söylendi. Astsubay "Osman burada" kalsın diyerek muhtar ve köylüyü geri gönderdi. Geri geldiklerinde ise Osman Kayar'ı bulamayan yakınları 'Osman'ı bıraktık arabaya binip Silopi'ye gitti' yanıtını aldı. Ardından Osman Kayar'dan bir daha haber alınamadı" dedi.

Kaynak: Evrensel