Cumartesi Anneleri/İnsanları kayıp yakınlarının akıbetini sormak için Galatasaray Meydanı’nda 648’inci kez bir araya geldi.

Bu haftaki eylemde 24 yıl önce kaybedilen Özgür Gündem Gazetesi Bitlis Muhabiri Ferhat Tepe’nin akıbetini soruldu.

”Failler belli, katiller nerede?” pankartının açıldığı eyleme geçtiğimiz günlerde yayımlanan son KHK ile kapatılan basın kurumu Dihaber’in çalışanları, kayıp yakınları ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Eylemde ilk sözü 12 Eylül’de kaybedilen Cemil Kırbayır’ın kardeşi Fatma Gülmez aldı.

Cemil Kırbayır dosyasının Adalet Bakanlığı tarafından ‘Aile dosyayı takip etmiyor’ denilerek kapatılmak istenmesine tepki gösteren Kırbayır, “Sen benim ağabeyimi götür kaybet, sonra aramadığımızı söyle. Sen beni öldürsen de ben ağabeyimi aramaktan vazgeçmeyeceğim. Bu kemiklerin davacısıyım” dedi.

Gülmez’in ardından söz alan Gazeteci Ferhat Tepe’nin kardeşi Ayşe Tepe, kardeşinin 1993 yılında evinin önünde kaçırıldığını ve Elazığ’da kimsesizler mezarlığına gömüldüğünü söyledi.

Kardeşini daha sonra Bitlis’te toprağa defnettiklerini aktaran Tepe, “Bu pırıl pırıl gençlerin failleri siyasi erklerdir. Cinayetin üstünden 24 yıl geçti. Hesabı sorulmayan her olay, kendinden sonraki olayların cesaretlendiricisidir. Faillerle hesaplaşılmadığı sürece, bu ülkenin geçmişi kirli kalacaktır” ifadelerini kullandı.

‘FERHAT TEPE’NİN MİRASINI SÜRDÜRECEĞİZ’

Tepe’nin ardından Ferhat Tepe’nin gazetesi Özgür Gündem adına Dihaber çalışanı Yasin Kobulan söz aldı.

Kobulan, “Biz Ferhat Tepe’nin bıraktığı mirasın devamcısı olacağız. Ferhat Tepe’nin katledilmesinin tek gerekçesi vardı, gerçekleri ortaya çıkarmasıydı. O gün arkadaşlarımız katledilip susturuluyordu. Şimdi ise basın kuruluşları KHK’lerle, tutuklamalarla susturulmaya çalışılıyor.” dedi.

Bu haftaki açıklamayı Dihaber Çalışanı Gazeteci Sadiye Eser yaptı.

Bu hafta Özgür Gündem gazetesi çalışanı Ferhat Tepe’nin gözaltında kaybedilmesiyle ilgili bir araya geldiklerini hatırlatan Eser, Tepe’nin gözaltında kaybedilmesine dair AİHM’de tanıklık yapacak 2 kişi olduğuna dikkat çekti.

Eser, bu iki kişinin hükümetin baskı ve menfaat sağlama taahhüdüyle yalan beyana sevk edildiğini ifade etti. “İşte 22 yıldır iktidarlar değişse de zihniyet değişmiyor dememiz bundandır” diyen Eser, hakikat ve adalet arayışından vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

(Kaynak: Evrensel)