Her hafta, "Failler belli kayıplar nerede?" pankartı açarak gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini soran Cumartesi Anneleri/İnsanları 404'üncü haftada yine Galatasaray Lisesi önünde bir araya geldi.

Kaybedilen yakınlarının fotoğrafları ve kırmızı karanfil taşıyan anneler bu hafta, 23 Aralık 1980'de kaybedilen Mahmut Kaya'nın akıbetini sordu.

Bu haftaki etkinlikte ilk sözü alan Cemil Kırbayır'ın ağabeyi Mikail Kırbayır, 32 yıldan beri darbeci cunta ve devlet tarafından keyfi bir şekilde gözaltına alınarak kaybedilen yakınlarının acısıyla kahrolduklarını söyledi.

'MAHMUT KAYA VE TURAN SAĞLAM İŞKENCE TEZGAHLARINDA KATLEDİLDİ'

Mahmut Kaya'nın gözaltında kaybedildiği sırada onunla aynı hücrede bulunan ve Kaya'nın kaybedilişine tanık olan arkadaşı Davut Aksu ise Mahmut Kaya ve Turan Sağlam'ın bir hafta içerisinde işkence tezgahlarında katledildiğini anlatarak "Ama ne hikmetse failler hala yargı önüne çıkarılmadı" diye konuştu. Aksu , "Mücadelemiz devam edecek, katillerden hesap soracağız" diye de belirtti.

"'MARAŞ KATLİAMI' PANKARTININ ARDINDAN..."

Aksu'nun ardından haftanın basın açıklamasını okuyan İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe, kaybetme suçunun faili olan devlet görevlileri üzerindeki cezasızlığa derhal son verilmesi gerektiğini belirtti. Efe, 21 yaşındaki Mahmut Kaya'nın 12 Eylül darbesinin hemen ardından, Maraş katliamının 2'nci yıldönümünde, "Maraş katliamının hesabı sorulacaktır" yazılı pankartı asmak isterken Kars'ta gözaltına alındığını hatırlatarak, "Mahmut Kaya gözaltına alındıktan sonra Sıkıyönetim Komutanlığınca siyasi şube müdürlüğüne götürtüldü. On gün sonra ağır işkencelerden geçirilerek katledildi" diye konuştu.

"FAİLLERİN İSİMLERİ BELLİ"

Efe, Kaya'nın arkadaşı Aksu'nun, "Mahmut'a yoğun işkenceler yapıldı. Belden aşağısı simsiyah olmuştu. Saat üç sıralarıydı, 'Bitlis'te beş minare' diye bir türkü mırıldandı, ağzından su geldi ve yanımda öldü" şeklindeki ifadelerini hatırlatarak, "Mahmut'u işkence ile katledip, kaybeden işkence timinin amiri Komiser Mehmet Haytan başta olmak üzere, polisler Mehmet Ali Akın, Ergün Tosunöz, Selçuk Ayyıldız Mehmet Aktaş ve Kureyşin Tepedelen'in yargılanmasını istiyoruz. Onlar aynı zamanda işkencede katledilen Turan Sağlam ve Cemil Kırbayır'ın katledilmesinin sorumlularıdır" dedi.(yuksekovahaber)