(Fotoğraf: ETHA)
Cumartesi Anneleri/İnsanları gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebi ile sürdürdükleri adalet arayışlarının 578'inci kez Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi. 

"Failler belli kayıplar nerede" yazılı pankartı açan Cumartesi Anneleri, kayıpların fotoğraflarını ve karanfil taşıdı. Gezi direnişinde katledilen Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, HDP İstanbul Milletvekilli Garo Paylan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da Cumartesi Anneleri'ne destek verdi. 

'ÇOCUKLARIMIZ İÇİN BAYRAM DEĞİL'

23 Nisan Çocuk Bayramı nedeniyle devlet güçleri tarafından katledilen 78 çocuk ve 101 yıl önce katledilen 250 Ermeni aydınının da anıldığı eylemde, ilk olarak 29 Ekim 1995'te daha 12 yaşındayken gözaltına alınarak kaybedilen Davut Altunkaynak'ın dayısı Macit Turan konuştu. Yeğeninin daha 12 yaşındayken gözaltına alındığını ve kendisinden bir daha haber alınmadığını ifade eden Turan, "Bugün 23 Nisan Çocuk Bayramı ama bizim çocuklarımız için bayram değil. Yeğenimin ninesi 9 senedir yataktan çıkamıyor torunu için. Bizler sadece üzerinde dua okunacak bir mezar istiyoruz" dedi. 

'ÇOCUKLARA YAŞANABİLECEK BİR DÜNYA İÇİN MÜCADELEYE EDECEĞİZ'

Hollanda'dan gelerek eyleme destek veren Ermeni torunlarından Harut Palanciyan, 1,5 milyon Ermeni'nin katledildiği günü kara gün olarak nitelendirdiklerini söyledi. Soykırımın devam ettiğini dile getiren Palanciyan, "Bizler bu soykırımdan kaynaklı farklı yerlerde yaşamak zorunda kalıyoruz" dedi. 

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "sokağa çıkma yasaklarının" olduğu dönemde yüzlerce kişinin katledildiğine dikkat çekerek, "Davutoğlu'nun övünecek hiç bir şeyi yok. Bu kanlı dönem onun eseridir" dedi. 

Tanrıkulu, son olarak çocuklara yaşanabilecek bir dünya bırakmak için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

'101 YIL ÖNCEKİ SOYKIRIM BUGÜN DE DEVAM EDİYOR'

101 yıl önceki geleneğin bugün hala devam ettiğini dile getiren HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan ise, "Soykırımın failleri kahraman ilan ediliyor. Talat Paşa'nın ismi birçok caddeye verildi. Katillerimizin ismi sokaklara veriliyor. Bizler katillerimizin kahraman ilan edilmesini değil, yargılanmasını istiyoruz" dedi. "Çocuklarımıza dokunulmasına artık kabul etmeyeceğiz" diyen Paylan, Türkiye halklarının birlikte mücadele edilmesi ile bunun önüne geçileceğini ifade etti.

'ÇOCUKLARIN YAŞAYABİLECEĞİ ORTAMI SAĞLAYIN'

Konuşmaların ardından bu haftaki açıklamayı gözaltında katledilen Hasan Ocak'ın kardeşi Maside Ocak yaptı. 23 Nisan'larda coşkudan bahsedildiğini ancak devlet güçleri tarafından katledilen çocuklardan kimsenin bahsetmediğini vurgulayan Ocak, "Bu topraklarda ilkokul çağındaki çocuklar, devletin güvenlik güçlerince gözaltına alındı, orduya, emniyete ait binalarda vahşi işkencelerden geçirilen küçük bedenleri kaybedildi. Bu suçun işlenmesi hepimizin vergileriyle finanse edildi" dedi. 23 Nisan vesilesi ile devleti yönetenlere seslenen Ocak, şiddet, istismar, ihmal ve her türlü tehlikelere karşı korunmak her çocuğun hakkı olduğunu ve bu nedenle de devletin çocukların hakları ile birlikte yaşayacağı ortamı sağlama görevini yerine getirmesi gerektiğine dikkat çekti. 

'ERMENİ AYDINLARIN SESİ OLACAĞIZ'

250 Ermeni aydının kaybedilmesine de değinen Ocak, "24 Nisan 1915'te İstanbul'da İttihat ve Terakki hükümetinin İçişleri Bakanı Talat Bey'in emriyle düzenlenen operasyonda birçok Ermeni evlerinden alınarak gözaltına alındı. Operasyonu İstanbul Emniyette Müdürü Bedri Bey yönetti. Siyasi Şube Müdürü Mustafa Reşat Bey yönetiminde hazırlanan, tutuklanacak Ermeniler listesine göre polisler gece yarısı insanlara evlerinize döneceksiniz diyerek götürdüler" diye konuştu. 24 Nisan ve akabinde İstanbul'da evlerinden alınarak tutuklanan 205 kişiden 158 kişilik grubun Çankırı'ya, 92 kişi at arabalarıyla Ayaş'a sevk edildiğini, iki kişinin de hukuksuz bir şekilde idam edildiğini hatırlatan ve 172'sinin de jandarma ve polis eşliğinde ıssız vadi ve ormanlara götürülerek katledildiğini söyleyen Ocak, tüm kayıplar gibi 101 yıl önce gözaltına alınarak kaybedilen aydınların sesi de olacaklarını ifade etti.

(Kaynak: DİHA)