Cumartesi Anneleri ve İnsan Hakları Derneği, Gebze Adliyesi’nin önünde gözaltında kaybettirilen Murat Yıldız dosyasındaki cezasızlığa son verilmesini istedi.

Cumartesi Anneleri/İnsanları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri Murat Yıldız’ın gözaltında kaybedilmesiyle ilgili dosyanın kaybedildiği Gebze Adliyesi önündeki davasının tekrar görülmesi taleplerini dile getirdi.

imctv.com.tr'de yer alan habere göre, Cumartesi Anneleri ve İnsan Hakları Derneği, ülke genelinde yürüttükleri “Cezasızlığa Son Adalet İstiyoruz!” kampanyası kapsamında bir araya geldi.

Adliye önünde bir araya gelen insan hakları savunucuları “Cezasızlığa son adalet istiyoruz” yazılı pankart ve dövizler taşıdı.

‘Buradayız çünkü, cezasızlık var’

Eylemde basın açıklaması yapan Meral Çıldır, Türkiye’de adaletin uygulanmadığını belirtti, “Buradayız çünkü Türkiye’de güvenlik güçlerinin işlediği ağır insanlık suçları evrensel hukuka aykırı bir biçimde cezasızlık ile sonuçlanıyor” dedi.

Çıldır’ın ardından söz alan Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız “Bizim acımız saray acısı, koltuk acısı değil evlat acısı. Ben kendi ellerimle oğlumu karakola götürdüm, duyduğum vicdan azabını anlayabilir misiniz?” dedi.

Yıldız’ın ardından Avukat Gülseren Yoleri ise dava hakkında bilgi vererek “Murat Yıldız davası yeniden görülmeli; yargı süreci olayın tam olarak nasıl meydana geldiğinin belirlenmesini, sorumluların tespit edilmesini ve cezalandırılmasını sağlamalıdır” dedi.

Murat Yıldız’a ne oldu?

19 yaşındaki Murat Yıldız, 29 Ocak 1995 tarihinde İzmir, Bornova’daki bir kafede çıkan tartışmada silahla havaya ateş ederek olay yerinden uzaklaştı.

Şubat ayında Yıldız ailesinin evine gelen polis ekibi anne Hanife Yıldız’ı emniyete götürdü. Emniyette kendisine oğlunun havaya ateş açması nedeniyle arandığı, hemen gelip teslim olursa ifade vererek serbest kalacağı söylendi.

23 Şubat 1995 tarihinde, Hanife Yıldız avukatı ve yeğeni ile birlikte tek çocuğu Murat Yıldız’ı İzmir Bornova Özkanlar Asayiş Şubesi’nde Komiser Ramazan Kaya ile polis memuru Tahir Şerbetçi’ye teslim etti.

Murat Yıldız’dan bir daha haber alınamadı.

Polis, silahı bulmak için Murat Yıldız’ı İstanbul’a götürürken feribottan atlayıp yüzerek kaçtığını söyledi. Hanife Yıldız’ın “kendi isteğiyle teslim oldu niye kaçsın? ” sorusu karşılıksız kaldı.

Beş yıl süren yargılamada Gebze 2. Asliye Mahkemesi, Murat Yıldız’ın feribottan atladığını gören tek bir tanık olmamasına rağmen sanık polislerin beyanını esas aldı ve polislere yalnızca “görevi ihmal”den günümüz parasıyla 1.18 kuruş para cezası verdi. Aynı mahkeme 2002’de polislerin aldığı para cezasının beş yıl ertelenmesine, 2007 yılında ise davanın bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına karar verdi.

Murat Yıldız’ın dosyası Gebze Adliye’sinde kaybedildi. Adliye kayıtlarını inceleyen İHD avukatı Gülseren Yoleri dosyanın ne imha edildiğine dair bir bilgiye ulaşabildi ne de dosyaya. Avukat Yoleri 2015 Ocak ayında Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı’na Murat Yıldız’ın akıbetinin açığa çıkartılması için tekrar suç duyurusunda bulundu.

Yıldız’ın gözaltında kaybedilmesinden İzmir Bornova Özkanlar Asayiş Şubesi’nde görevli Komiser Ramazan Kaya ve polis memurları Şahismail Öztürk ile Tahir Şerbetçi’yi, dönemin İzmir Emniyet Müdürü Kemal Yazıcıoğlu, İzmir Valisi Kutlu Aktaş, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, Başbakan Tansu Çiller ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel.”