Cumartesi Anneleri/İnsanları 1992'de gözaltında kaybedilen Soner Gül ve Hüsamettin Yaman'ın akıbetini sordu, sorumluların yargılanmasını istedi.

Buluşmada Cumartesi Anneleri/İnsanları 1992'de kaybedilen Soner Gül ile Hüsamettin Yaman'ın akıbeti soruldu.

Buluşmaya Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekilleri Pervin Buldan ile Filiz Keresetecioğlu da katıldı.

Buluşmada Yüksekova'da devam eden sokağa çıkma yasaklarına da tepki gösterildi.

Buluşmada ilk sözü gözaltında kaybedilen Hüseyin Taşkaya'nın eşi Sultan Taşkaya aldı. "Bize Anneler Günü yok” diyen Taşkaya, “Bizim elimiz sizin yakanızda olmaya devam edecek" diye konuştu.

Gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun'un eşi Hanım Tosun ise “İsmini bile bilmediğimiz Kürt halkının evlatları bodrumlarda yok edildiler. Bu katliamlara imza atanlar Anneler Günü'nü kutluyorlar, nasıl kutluyorlar? Binlerce çocuğu katlettikler, anneler yakınlarını arıyorlar. Kemiklerini bulan şanslı görüyor kendini, acaba biz o şansa ne zaman erişebileceğiz" diye sordu.

‘FAİLLERİN YARGILANMASI ENGELLENDİ’

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon'un haftalık basın açıklamasını Cumartesi Anneleri/İnsanları'ndan Meryem Göktepe okudu.

İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencisi Hüsamettin Yaman ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğrencisi Soner Gül'ün 4 Mayıs 1992 tarihinde Fındıkzade'deki bir otobüs durağından birlikte gözaltına alındığını ve gözaltında kaybedildiğini anlatan Göktepe, Ayhan Çarkın'ın itiraflarında, Yaman ve Gül'ü gözaltına aldıktan sonra ormanlık bir alanda sorguladıklarını ve infaz ettiklerini açıkladığını hatırlattı.

Göktepe “24 yıldır etkin soruşturma yapılmaması faillerin yargılanmasının engellendi” diye konuştu.

"Evlatlarını devlet eliyle kaybedilenlerin Anneler Günü yarın. Bizler evlatlarımızın kanını isteyenlere karşı mücadele edeceğiz" diye devam eden Göktepe "Bizler yaşama ve barışa olan inancımızdan vazgeçmeyeceğiz" diye belirtti.

Göktepe tüm iktidarların suç ortağı olduğunu belirterek, kayıpların olduğu dönemdeki tüm sorumluların yargılanması gerektiğini söyledi.

(Kaynak: Bianet)