Cumartesi Anneleri bu hafta 554. kez Galatasaray Meydanı'nda buluştu. Bu haftaki eylemde Cizre JİTEM davasında Albay Cemal Temizöz'un de aralarında yer aldığı 8 kişiye beraat kararı verilmesi ile Abdulkerim Yurtseven, Mikdat Özeken ve Münür Sarıtaş'ın 20 yıl önce gözaltında kaybedilmesiyle protesto edildi.

Eylemde gözaltında 20 yıl önce kaybedilen Münür Sarıtaş'ın kardeşinin ses kaydı dinletildi. Ardından Abdulkerim Yurtseven'in 9 torunundan Emrah Yurtseven konuştu. Dedesini kaybedeli 20 yıl olduğunu belirten Yurtseven, "20 senedir dedemin kemiklerini arıyoruz. 60 sene de olsa dedemin kemiklerini aramaya devam edeceğiz" dedi.

Abdulkerim Yurtseven'in cezaevindeki  oğlundan gelen mektubu torunu Berivan Yurtseven okudu. Hapishaneden gelen şiiri ise diğer torunu Hüseyin Yurtseven okudu.

Yapılan konuşmaların ardından bu haftaki basın açıklamasını Hatice Kalpaklı okudu. Cizre JİTEM davasında yargılananların beraat ettirilmesini eliştiren Kalpaklı, "90'lı yıllarda Cizre’de 21 kişinin kaybedilmesi- katledilmesinden sorumlu tutularak, ağırlaştırılmış müebbet hapis ile cezalandırılması talep edilen Albay Cemal Temizöz'ün de içinde olduğu 8 kişi hakkında da iki gün önce beraat kararı verildi. Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği bu kararla İnsanlığa karşı suç işleyen devlet görevlileri ve 'Beyaz Toros' zihniyeti yargı eliyle aklandı. Güvenlik güçleri insanlığa karşı suç işlemeye davet edildi" ifadelerini kullandı.

20 yıl önce Abdülkerim Yurtseven, Mikdat Özeken ve Münür Sarıtaş'ın kaybedilmesine ilişkin Kalpaklı, Yüksekova Komanda Taburu'nda görevli Piyade Yüzbaşı Nihat Yiğiter, Yüksekova Komando Taburunda görevli itirafçı Kahraman Bilgiç, Yüksekova Komando Tabur Komutanı Binbaşı Mehmet Emin Yurdakul'un sorumlu olduğunu söyledi.

Dönemin Yüksekova Tugay Komutanlığı'nda görev yapan kurmay başkanı Albay Hamdi Poyraz, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Necati Kılıçkaya, Hakkari İl Jandarma İstihbarat Şube Başkanı Binbaşı Abdullah Kaya, Hakkari Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Tuncay Koyuncu, Jandarma Genel Komutanı Teoman Koman, Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nında kayıplardan sorumlu olduunu belirten Kalpaklı, "Etkin soruşturma yapma sorumluluğunu yerine getirmeyen, kayıpların akıbetlerini açıklamaya yönelik mekanizmaları oluşturmayan, failleri korumaya devam eden AKP hükümetleri sorumludur. Abdülkerim Yurtseven, Mikdat Özeken ve Münür Sarıtaş'ın akıbeti açıklansın, failleri ve sorumluları yeniden yargılanarak cezalandırılsın" dedi.