İnsan Hakları Derneği (İHD) bünyesinde faaliyet yürüten Sevim Fontaine ve Jean Culaude Picquet, beraberindeki demokrat kesimlerle birlikte Fransa’nın Laurient kentinde Cumartesi Anneleri ile dayanışma eylemlerinin startını verdi.

Aristide Briand  Meydanı’nda Cumartesi günü saat 14.00’de bir oturma eylemi gerçekleştirildi.

Gözaltında kaybedilenlerin resimleri ve Fransızca hazırlanan broşürlerin dağıtıldığı eylem saat 19.00’a kadar devam etti.

Eylemde Türk Meclisi İnsan Hakları Komisyonu’na sunulmak üzere imzalar da toplandı.

Nantes kentinde İHD’ye bağlı çalışmalar yürüten Sevim Fontaine, “En uçsuz karanlıklara bir mum ışığı yeter” sloganı ile Türkiye ve Kürdistan’da gözaltında kaybedilen insanların akıbetinin açığa çıkarılması için AB ülkelerinin Türkiye’ye baskı yapmasını amaçladıklarını belirtti.

Fontaine, “önümüzdeki aylarda birçok ülkede Cumartesi Anneleri ile dayanışmak için eylemde olacaklarını” belirtti.

Lorient’teki eylem Cumartesi Annelerinin Avrupa’daki ilk eylemi olma özelliğini taşıyor. Bundan sonra Mart ayında Lahey ve Brüksel’de, Nisan ayında Strasbourg’daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Arte TV önünde, Mayıs ayında İsviçre’nin Zürih kenti ve Almanya kentlerinde,  Haziran’da ise İsviçre’nin Cenevre kentinde eylemler yapılacak.

Fontaine, 23 Ekim’de Cumartesi Annelerinin İstanbul’da yapacakları 500’üncü eylemine de katılacaklarını söyledi.

Cumartesi Anneleri ile dayanışma eyleminde yer alan Bretonlu emekli öğretmen Annie Batori, annelerin çığlıklarına duyarsız kalamayacaklarını kaydederek, bundan sonraki eylemlere de katılacağını belirtti.

Cumartesi Anneleri, 27 Mayıs 1995'ten bu yana her Cumartesi günü İstanbul'daki Galatasaray Meydanında oturma eylemleri düzenliyor. Anneler gözaltında kaybolan yakınları ve faili meçhul siyasi cinayetlere kurban giden yakınlarının akibetlerini ortaya çıkarılması ve faillerinin yargılanmasını istiyor. (ANF)