Çukurova Bölgesi’nde uyuşturucu bağımlılığı hızla artıyor. Bağımlılık yaşının 9’dan başladığı bölgede, uyuşturucunun en yoğun olarak kullanıldığı il ise, eroin bağımlılığıyla öne çıkan Adana. Yeni bağımlılık tedavi merkezlerinden biri burada açılacak. Adana’yı bağımlılıkta Mersin, Hatay ve Osmaniye takip ediyor. Çukurova, Marmara ve İç Anadolu’dan sonra uyuşturucu bağımlılığında 3. sırada.

Madde Bağımlılıkları ve Alkolizmle Mücadele Federasyonu’nun açıkladığı (UBAM) uyuşturucu haritasına göre, Çukurova Bölgesi, Marmara ve İç Anadolu’dan sonra uyuşturucu bağımlılığında 3. sırada yer alıyor.

Bağımlılık yaşının 9’dan başladığı bölgede, uyuşturucunun en yoğun olarak kullanıldığı il ise, eroin bağımlılığıyla öne çıkan Adana. Çukurova’nın öne çıkmasının en önemli nedenlerinden biri, bölgenin dünya uyuşturucu trafiğindeki ana güzergâhlardan biri olan Kuzey Irak-Avrupa hattının bir parçası olması.

Madde Bağımlılıkları ve Alkolizmle Mücadele Federasyonu (UBAM), Türkiye’nin uyuşturucu haritasının Çukurova Bölgesi bölümünü, ilk kez paylaştı. UBAM’ın hazırladığı Çukurova uyuşturucu haritasına göre, bölgede uyuşturucu kullanımının en yoğun olduğu il Adana. Ardından Mersin, Hatay ve Osmaniye geliyor.

Uyuşturucu maddelere göre dağılımda ise Adana’da eroin kullanımının diğer illerden çok daha yüksek olduğu ortaya çıkıyor. Ardından gelen Mersin’de ise özellikle Mezitli ve Tarsus, bağımlılık tedavisinde en çok yardım talebinde bulunan bölgeler olarak kendini gösteriyor. Hatay’da ise yoğun esrar kullanımı söz konusu.

Raporda, bu durumun nedeni olarak, bölgenin sınıra yakın olması ve esrar bağımlılarının kendi içecekleri cannabis ya da haşhaş maddelerini ekip büyütebilecekleri geniş arazilerin bulunması olarak gösteriliyor. Osmaniye ise eroin kullanımında önemli bir tehlike ile karşı karşıya.

UBAM’ın, federasyona yapılan müraacatlardan yola çıkarak verdiği bilgilere göre, Çukurova bölgesinde bağımlılık yaşı 9’dan başlıyor. UBAM raporunda ayrıca, bu kentlerdeki AMATEM’lerin başarısız olduğuna dikkat çekiliyor. Rapora göre Çukurova bölgesi, Marmara ve İç Anadolu’dan sonra uyuşturucu bağımlılığında 3. sıraya yükseldi. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Adli Toksikoloji Laboratuvarı’nın uzman toksikologlarından Pınar Efeoğlu, 2014’ün Ocak-Haziran ayları arasındaki süreçte 200 adli vaka ile karşılaştıklarını, bu vakalarda yapılan madde analizlerinde, bölgede en yaygın kullanılan maddenin esrar olduğu sonucuna vardıklarını söyledi. Bunu morfin ve eroin, amfetamin ve türevlerinin takip ettiğini söyleyen Efeoğlu, pek çok olguda ise bunların hepsinin aynı anda tespit edildiğine, olgu sayısının ise her geçen gün arttığına dikkat çekti.