Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi'nden (CPT) bir heyet Abdullah Öcalan ile 5 tutuklunun bulunduğu İmralı Özel Güvenlikli F Tipi Cezaevi'nde incelemeler yaptı.

Öcalan'ın koşullarını incelemek üzere cezaevine giden CPT üyeleri, incelemelerinin ardından helikopterle İmralı Adası'ndan döndü.

Heyet askeri helikopterle Bursa Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanlığı'na iniş yaptı. Heyetin buradaki görüşmelerin ardından temaslarına devam edeceği öğrenildi.

Öte yandan daha önceleri İmralı Adası'na incelemek yapmak için geldiklerinde yetkililere haber vermeyen CPT'nin bu seferki ziyaretlerini daha önceden yetkili makamlara bildirdiği belirtildi.  

ÖCALAN'IN AVUKATI ZİYARETİ DEĞERLENDİRDİ

27 Temmuz 2011'den bu yana avukatları ile görüştürülemeyen Öcalan'ın avukatlarından Rezan Sarıca ise, 18 aydan bu yana her ay CPT'yi bilgilendirdiklerini belirtirken, "18 aydır dile getirdiğimiz şey budur. Yani cezaevinde tedbir alınması ve adımların atılmasıydı. Müvekkillerimizin durumunun geniş çaplı biçimde öğrenilmesi yönünde taleplerimiz vardı. Kendileri ile görüşememekten kaygı duyuyorduk. Bunları incelemek CPT'nin görevidir. CPT daha önce cezaevinde yaptığı incelemelerde tecridin ve yasadışı sınırlamaların daha da arttırılmaması yönünde rapor tuttu. Böyle bir durum varken, CPT'nin şimdiye kadar bu duruma itiraz etmesi gerekiyordu. Yine de olumlu bir adımdır, inceleme sonrasında yayınlanacak raporu bekleyip göreceğiz" dedi.

BALUKEN: BİLGİMİZ VARDI

BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken ise, CPT heyetinin 2 gün içerisinde İmralı Adası'na giderek Abdullah Öcalan ve cezaevinde kalan diğer tutukluların durumlarına ilişkin inceleme yapacaklarına yönelik bilgilerinin olduğunu, ancak Diyarbakır'daki cenaze töreninde oldukları için gidip gitmediklerinden haberdar olmadıklarını söyledi.